Omegadiet och isodiet -fett är ordet på modet just nu.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så gick Professor Tom Saldeen, författare till boken Allt om Omega-3 vitaminet från havet, ut med att det var dags för en Omega-diet. I tidningen Medicinsk Access nr 2 -09 går medicine doktor Olle Haglund ut med en del kritik och invändningar mot innehållet i Saldeens bok. Han framhåller också att Tom Saldeen får sin egen produkt Eskimo-3 att framstå som bättre än andra produkter. Men Saldeen är ju inte ensam om att ha egna produkter. Anna Skipper, kostexperten utan utbildning om kost (enligt media, har ingen aning om hennes utbildning, den tycks vara dock ganska hemlig...) var ju nyligen inblandad i ett reklambråk värt tre miljoner kronor med företaget Life Europe och hon lanserar själv en rad produkter. Vem hade hört talas om quinoa och dinkelmjöl innan hon presenterade den för den breda massan?  
En annan aktör är ju Fredrik Paulun som även han har en rad egna produkter. Nu lanserar han den nya Isodieten med ett 33/33/33 förhållande mellan makronutrienterna fett, protein och kolhydrater. Så nu har även han smittats av den nya trenden med mer fett och protein.
Tja vad ska man säga? Det kostar att ligga på topp?...
En intressant notering i sammanhanget kan vara att i Olle Haglunds artikel berättar han om den s.k. ileum-bromsen som är en mekanism som har konserverats sedan tusentals år. I slutet av tunntarmen finns speciella celler s.k. L-celler som framkallar bildning av fyra aptitminskande ämnen, särskilt Peptid YY (PYY) och Glukagonlik peptid (GLP-1) när de stimuleras av fett. Dessa ämnen går till hjärnans aptitcentrum och slår av hungerskänslorna. När vi äter måttliga mängder fett bryts dessa ned i tolvfingertarmen och når inte ner till ileum-bromsen. Äter man däremot mycket mer fett så tror man att en del fett och fettsyror kan nå ned till tunntarmens slut och hämma födointaget, enligt Haglund. Detta måste vara intressant forskning för alla som har hängt på den nya fetttrenden och gjort fettfobiker till en utrotningshotad art.
Ha det gott! Kram Åsa-Helena

Madonna-spinning

Igår hade jag min efterlängtade ledig fredag som jag alltid har stora planer för. Jag ska hinna med SÅÅ mycket. Kanske var det det som var felet, för det slutade med att jag hann att betala mina månadsräkningar på morgonkvisten och sen fick jag århundradets migränattack. Fick ligga i sängen med en kall vår handduk över ögonen halva dagen och sen så småningom kunde jag krypa ut i vardagsrummet och dumglo på TVn. Sicken utomordentligt tråkig fredag. Men idag är det en ny dag och i förmiddags körde jag artisttema som vi kör på gymkedjan och jag hade valt Madonna. Bara Madonnalåtar rakt igenom. Tack och lov gör hon rätt varierad musik. En deltagare berättade om en bekant som hade hamnat på en Markoolioklass och var inte helt nöjd med en timme Markoolio... Nåja smaken är som baken...:-) Deltagarna såg i varje fall inte arga ut efter Madonna-passet:-) så jag hoppas att de hade kul eller åtminstone fick ett bra träningspass. Jag hade dagen till ära försökt att Madonna till mig lite och det gick faktiskt riktigt bra att cykla i nylonstrumpor!!


Träning som inspirerar

Skulle på möte på gymmet och hade glömt att vi hade bokat om. Passade då istället på att fota lite på X-fitpasset. Håll med om att man blir inspirerad. Det här är vad jag kallar riktig träning. Funktionell träning för hela kroppen.















Och så lite pilates på det hela.

Blev så inspirerad att jag körde en egen funktionell träningsrutin efter mitt spinningpass i lördags. Ställde mig på bosun (den där halva bollen) och gjorde djupa knäböjar med en viktstång och avslutade rörelsen med shoulderpress och sedan gjorde jag situps på pilatesbollen, ryggresningar på den samma, kroppen mot pilatesbollen och knäuppdragningar med händerna i golvet, sen gjorde jag assisterade chins, omvänd pec deck för att stabilisera mina skulderblad  och sen toppade jag det hela med ett litet rörlighetsprogram med vikt stången.

Har en trivsam träningsvärk idag...
Å-H


Härliga morgonpromenader när man väl lyckas ta sig ut.

I onsdags kväll låg ett härligt snötäcke över nejden och jag bestämde mig för att ta en morgon promenad innan jobbet
på torsdagen.



Jag var inte först på plats i Hagaparken ...



Ganska halt var det men ändå kom folk springande helt oberörda och såg inte ut att han dubbskor heller. Man börjar väl bli stapplig...



Oavsett om man går, springer, cyklar eller gräver febrilt i trädgårdslandet så förlänger man livet med drygt två år genom att motionera regelbundet. Att öka sin fysisk aktivitet kan leda till samma gynnsamma effekt som för rökare att sluta röka.  I en studie från Uppsala Universitet och Karolinska institutet har man följt 2322 män från det att de fyllde 50 år till att de var 82 år gamla och studien visade att individer som var aktiva ökade sin livslängd med drygt två år. Källa: Dagens medicin nr 11 onsdag 11 mars 2009. 

Tänk att det är ljust redan vid halvsju på morgnarna.
Nu går det mot vår. Härligt!
Kram Å-H

Jonas Colting vs Axa

I en skarp debattartikel i tidningen Runners World 2 2009, sid 88-89 under rubriken Kolhydratbluffen riktar jonas Colting skarp kritik till Axa och alla aktörer som förespråkar kolhydratrika dieter men får ett minst lika skarpt svar ifrån Karin Magnusson leg. dietist på AXA. Artikeln finns publicerad med Coltings medgivande på den här adressen http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-om-kolhydratsbluffen men tyvärr finns inte Magnussons minst lika intressanta svar återgivet i fulltext vilket känns väldigt ensidigt rapporterat. Colting avslutar sin artikel med att skriva att Gunde Svahn inte gjorde reklam för gröt för att han tyckte att det var så förbannat gott  och får ett giftigt svar från Magnusson som konstaterar att hon osökt kommer att tänka på stenar och glashus då Colting själv är sponsrad av Red Bull...

Både artikel och svar är läsvärda och intressanta så försök att få tag på blaskan om ni kan.
Kram Åsa-Helena



Kontroversiella kolhydrater


Undertecknad "bekänner färg"

Om jag nu sitter och kommenterar en pågående kostdebatt, bör jag kanske i rimlighetens namn berätta var jag själv står. Och här ska jag försöka göra ett försök. Jag har en ganska pragmatisk syn på kost och träning eftersom jag "vet hur lite vi egentligen vet".

Mitt första viktigaste råd är: Om du träffar en person som benhårt förespråkar att en viss väg är den "enda rätta" när det gäller kost och träning - bli skeptisk...

Jag rekommenderar att man äter en allsidig kost bestående av fett proteiner och kolhydrater vid varje mål inklusive mellanmålen, detta för att eliminera sug efter en viss makro nutrient d.v.s. fett, protein eller kolhydrater.

Äta  5 till 6 mål om dagen. När det gäller andelen fett så anser jag att det är mycket viktigt att få i sig tillräckligt. Ät inte lightprodukter såsom minimjölk, lätta m.m. 

Var restriktiv med lightläsk. Trots att många berättar hur livsfarligt det är så finns det ingen forskning som visar på det, så därför anser jag att man än så länge kan dricka lightläsk ibland. Det är snällare mot tänderna mindre risk för karies men tunnar ut tandemaljen på samma sätt som vanlig läsk. Man har sett att hjärnan reagerar på lightprodukter på samma sätt som vid sötade produkter men skillnaden här är ju att du inte får i dig någon energi. Däremot är det ju så att om kroppen svara på exakt samma sätt som vid sockerintag med insulinfrisättning m.m. så kan detta säkert gynna fettinlagring men att det skulle ge samma fettinlagring som vanlig sockerläsk köper jag inte. Man har sett att om man dricker 8 liter aspartamsötad om dagen så kan man få koncentrationsstörningar, och gör du det så behöver du säkert hjälp med andra livsstilsfaktorer också. 

Kolhydrater ökar sug hos många människor och protein mättar bättre. Därför anser jag att man obehindrat kan skära ned kolhydraterna till ca 40 % till förmån för protein.

Fettintag innebär stort intag av energi men medierar också fettförbränning så därför blir ett för lågt fettintag lika förkastligt som ett för högt energiintag.

Ät fleromättade fetter och mycket omega-3.

Ät oraffinerade produkter i så hög utsträckning du kan och i de fall du äter snabb mat - lägg till lite rårivet och grönsaker så "sjysstar" du faktiskt till maten.

Frön och nötter är fina fisken och passar jättebra till mellanmål.

Det spelar ingen roll hur duktigt du äter om du inte motionerar. Motion är hälsopillret nummer ett och fungerar som en buffert och regulator för olika "hälsobelastningar" du utsätter din kropp för exempelvis stress, sämre mat, infektioner m.m. Om du inte kan röra på dig av olika skäl så använd det du kan röra på. 

Kosttillskott är nästan alltid mycket sämre än riktig mat, inte minst när det gäller vitaminer som i för höga doser t.o.m. kan bli cancerframkallande. Det enda tillskott jag förespråkar är omega 3 fett kapslar eftersom jag vet att det är många som inte får i sig tillräckligt via kosten och att kost som ska innehålla omega 3 inte gör det i tillräcklig mängd för att de ex. är tamodlade.

Proteintillskott? Jag tror inte att det är lika bra som protein i vanlig mat, men om det är det enda som står tillbuds så varför inte? Själv tar jag en bar eller en gainomax efter träningen eftersom jag vet att kroppen har ett förhöjt kolhydrat upptag direkt efteråt och att fylla på glykendepåerna är viktigt för att stänga det "immunologiska fönstret". Immunförsvaret är direkt kopplat till glykogendepåerna. Man har också ett förhöjd proteinupptag direkt efter träning och då vill jag givetvis utnyttja detta och fylla på med protein också. En äggsmörgås på grovt bröd går lika bra eller något annat som innehåller fett, proteiner och kolhydrater.

Ska alla äta likadant?
Nix. Jag tror inte på att det går att göra det så enkelt för sig. Man vet exempelvis att människor bryter ned läkemedel olika. (Man kan vara snabb och långsam acetylerare). Varför skulle inte dessa skillnader kunna gälla när det gäller kosten också? Vissa människor menar att de är sockermissbrukare. Jag köper inte terminologin eftersom det är helt naturligt för våra kroppar att vilja ha energirika livsmedel om de får det. Däremot tror jag att man kan ha olika känslighet som gör att man lättare fastnar för sötsaker men samtidigt menar jag att det också beror på en rad andra kringliggande orsaker, inte minst psykologiska. Vissa människor mår förmodligen bra av att få i sig ordentligt med fett för att känna mättnad och på så sätt slippa sug medan andra äter mer kolhydrater och tycker sig må bra av detta. jag är inte så naiv att jag tror att vi alla är lika. Sen har vi variablerna, ålder, kön och träningsmängd och träningsform som alla avgör hur kostupplägget ska se ut.

När det gäller överviktsproblematik så spelar ärftlighet och födslovikt stor roll. Man har känsliga perioder tidigt i livet som kan ge en ökad benägenhet för fettinlagring.

Avslutningsvis kan ni säkert av ovan sagda också notera att jag inte tror att energiintag och energiutgifter är ett nollsummespel. Det är rena rama löjan. Hade så sent som förra veckan en patient som hade haft en binjuretumör. Hon åt farligt lite men gick upp 70 kilo. När tumören avlägsnades gick hon ned alla kilon igen. Kanske ett extremt exempel men vad jag vill få fram är att det är många faktorer som påverkar vår viktbalans.


Här en anrättning skapad av min make Svenne. Quinoa och lax med fårost.

Kram Åsa-Helena

De nya koströnen tystade inte debatten i många dagar.

Få har väl undgått den stora studie där man jämförde fyra olika dieter med olika procentuell fördelning på fett, protein och kolhydrater och kom fram till att de var likvärdiga. Det spelade ingen roll vad man valde ur viktnedgångssynpunkt. Detta var resultat som inte på något sätt kom oväntat för mig, eftersom jag enträget har förespråkat "ickedieter". Det som däremot förvånade mig mycket var hur alla dessa olika egenutnämnda kost och träningsexperter som skrivit spaltmeter om hur man ska äta på ett ögonblick ändrade åsikt och menade att det var precis vad de hade förespråkat!!! Jo, jo vad gör man inte för att slippa erkänna att man inte hade torrt på fötterna...

Nåja jag kan konstatera att debatten lade sig en smula och blev betydligt försiktigare i några veckor men nu börjar kostråden blossa upp på nytt. Det senaste jag läste var läkaren och professorn Tom Saldeen som i en artikel i tidningen Medicinsk Access under rubriken Vi behöver uppnå en balanserad omegadiet http://medicinskaccess.se/images/arkiv/1_2009/omega3.pdf. Saldeen har även skrivit boken Allt om Omega-3 Vitaminet från havet.

Man kan i korthet sammanfatta artikeln med att vi behöver äta mer omega-3 i förhållande till omega 6 man ska äta två gånger mer omega 6 än omega 3 men men i sverige äter vi 6 ggr mer omega 6 och USA äter man 15 ggr mer omega 6. Omega 6 behövs men i övermått kan det bli skadligt. Saldeens bok är en rakt igenom lång lista på omega 3 fettets alla gynnsamma effekter på människokroppen och inte minst hjärnan. Jag är helt överens med Saldeen omega 3 är fantastiskt, men behöver vi verkligen en diet till?

Låt oss förenkla istället och uppmana till att äta mer omega 3. Omega-3 fetter finns i vegetabiliska oljor och i fet fisk och skaldjur. Det omega-3 fett man finner i vegetabiliska oljor såsom linfrö-, raps-, valnöt-, hampa- och solrosolja samt valnötter och linfrön har kortare fettsyrekedjor än det omega-3 fett man finner hos feta fiskar och skaldjur. Det är främst det marina omega-3 fettet som man finner hos feta fiskar och skaldjur som har uppmärksammats för sina många hälsoeffekter. Lax är känd för att innehålla mycket omega-3 men det beror faktiskt på hur den är uppfödd. Den bör ha levt på krill och liknande för att innehålla mycket omega-3.

MVH Åsa-Helena

Lite gamla tävlingsbilder

På "önskemål" kommer här lite gamla tävlingsbilder från athletic fitness 1999. Begrep tyvärr inte vid den tiden att det hade varit smart att ta lite fler bilder, eftersom man förmodligen inte kommer vara mer trimmad än så. Men, men, man vet ju aldrig...  Slänger in lika gammal söt bild på familjen också.

 
Dips ger mig än idag obehagskänslor. Domarna står bredvid och kontrollerar attt dipsen är tillräckligt djupa, vilket innebär att man måste träna på att gå ned riktigt djupt när man kör dem. Helt förkastligt för axlar och skuldror om ni frågar mig. Under tävlingsmomentet på bilden fick jag avbryta och börja om eftersom jag kom för långt fram i dipsbaren. Det var inte ett dugg jobbigt och mjölksyraalstrande...

 
Chins. Inget jag kan säga jag behärskar tillfredställande idag...


Lineup

Tävlingen slutade med en tredjeplats för min del, vilket översteg min vildaste förväntningar.

Här är maken Svenne och vår ögonsten Mattias. Den sistnämda är nu tio år äldre men Svenne -han är inte en dag äldre...
 

Senaste nytt om ekorren -Intresseklubben antecknar...

Jag vet inte, vad säger ni? Har ekorren blivit fetare av alla nötter jag har matat honom med? (Har fått för mig att det är en han).  Häromdagen var han på ett alldeles förtjusande poseringshumör så jag kunde fota honom.

Ha det så gott
Kramar Åsa-Helena

Här är han (eller hon) den lilla gynnaren. Gillar alltjämt min cykellampa...Äter på en jordnöt och har fräckheten att släppa ned skalet på golvet.


Här dricker man lite vatten på maten.


Här ska den flygande ekorren precis lätta. Han har ju fler grannar att hälsa på...

Fysisk aktivitet på recept- Hallå gymmen! Häng på!

Fysisk aktivitet på recept (FaR) har blivit ännu mer aktuellt nu när Socialstyrelsen går ut med nya riktlinjer när det gäller behandlingen av individer som lider av ångest och depression. Riktlinjerna säger att man främst bör behandla depression och ångest med psykoterapi och jag som både är kognitiv terapeut och personlig tränare kan berätta att fysisk aktivitet som beteendeaktivering faktiskt ingår i kogntiv psykoterapi. Det är helt korrekt av en läkare att skriva ut fysisk aktivitet på recept till en person som lider av depression eller ångestproblematik som en del av behandlingen. FaR kan ju givetvis skrivas ut vid en rad andra besvär och sjukdomar såsom diabetes, högt blodtryck, övervikt, smärtproblematik, muskelsjukdomar m.m.

Följsamheten till fysisk aktivitet på recept är ungefär lika bra som för läkemedelsordinationer, menar forskare bakom en ny studie från Linköpings universitet.

I studien ingick 6 300 personer i Östergötland som har ordinerats fysisk aktivitet på recept. Ett år efter ordinationen hade 52 procent av dessa personer ökat sin fysiska aktivitetsnivå, enligt studiedeltagarnas egna enkätsvar. Andelen helt inaktiva hade minskat från 33 till 20 procent.Två tredjedelar av deltagarna i studien var kvinnor, och hälften var i åldern 45-64 år. Studien är en del av ett avhandlingsarbete av folkhälsovetaren Matti Leijon vid Linköpings universitet.

http://www.dagensmedicin.se/dagensapotek/nyheter/2009/03/09/motion-pa-recept-framgang-/index.xml
Läs gärna intressant artikel i svenskan. Ett år gammal men ändå helt aktuell. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1030559.svd



Nu har alltså gymmen stora möjligheter att rikta sig till en klientgrupp som normalt sett kanske inte skulle ha sökt sig dit. Genom att erbjuda särskilda FaR aktiviteter på tider då gymmen ändå står tomma kan man kanske erbjuda personer som har fått FaR att gå på dessa aktiviteter till kraftigt rabatterade priser? Ett exempel på gym som erbjuder detta är Sydpolen i Södertälje. 

Så jag säger som Robert Aschberg: HÄNG MED!


Studie om kroppsposition på cykel

För er inbitna cykelfantaster kan jag rapportera om en färsk studie som jämför tre positioner på cykeln och hur dessa påverkar skillnaden mellan aktiveringen av de olika musklerna som främst är involverade vid cykling. Man tittade även på skillnader i gasutbytet vid de tre positionerna. Man jämför upprätt position, droppad position med händerna lågt ned och aeroposition med händerna så att armbågsleden hålls i ca 93-94 graders vinkel. Inga signifikanta skillnader i gasutbytet kunde man finna men däremot såg man en ökad aktivitet i gluteus maximus och vastus medialis och minskad aktivitet i rectus femoris.

Min egen reflektion blir en fråga om vi spinninginstruktörer borde dra nytta av detta genom att kanske använda det s.k. mellangreppet på cykeln vid sittande position för att på så sätt involvera gluteus maximus och vastus medialis mer och minska aktiviteten i rectus femoris som normalt sätt är mer utvecklad hos människor?

http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/fulltext/120174223/PDFSTART

Kom gärna med reflektioner!
Kram Åsa-Helena

RSS 2.0