Fysisk aktivitet på recept- Hallå gymmen! Häng på!

Fysisk aktivitet på recept (FaR) har blivit ännu mer aktuellt nu när Socialstyrelsen går ut med nya riktlinjer när det gäller behandlingen av individer som lider av ångest och depression. Riktlinjerna säger att man främst bör behandla depression och ångest med psykoterapi och jag som både är kognitiv terapeut och personlig tränare kan berätta att fysisk aktivitet som beteendeaktivering faktiskt ingår i kogntiv psykoterapi. Det är helt korrekt av en läkare att skriva ut fysisk aktivitet på recept till en person som lider av depression eller ångestproblematik som en del av behandlingen. FaR kan ju givetvis skrivas ut vid en rad andra besvär och sjukdomar såsom diabetes, högt blodtryck, övervikt, smärtproblematik, muskelsjukdomar m.m.

Följsamheten till fysisk aktivitet på recept är ungefär lika bra som för läkemedelsordinationer, menar forskare bakom en ny studie från Linköpings universitet.

I studien ingick 6 300 personer i Östergötland som har ordinerats fysisk aktivitet på recept. Ett år efter ordinationen hade 52 procent av dessa personer ökat sin fysiska aktivitetsnivå, enligt studiedeltagarnas egna enkätsvar. Andelen helt inaktiva hade minskat från 33 till 20 procent.Två tredjedelar av deltagarna i studien var kvinnor, och hälften var i åldern 45-64 år. Studien är en del av ett avhandlingsarbete av folkhälsovetaren Matti Leijon vid Linköpings universitet.

http://www.dagensmedicin.se/dagensapotek/nyheter/2009/03/09/motion-pa-recept-framgang-/index.xml
Läs gärna intressant artikel i svenskan. Ett år gammal men ändå helt aktuell. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1030559.svd



Nu har alltså gymmen stora möjligheter att rikta sig till en klientgrupp som normalt sett kanske inte skulle ha sökt sig dit. Genom att erbjuda särskilda FaR aktiviteter på tider då gymmen ändå står tomma kan man kanske erbjuda personer som har fått FaR att gå på dessa aktiviteter till kraftigt rabatterade priser? Ett exempel på gym som erbjuder detta är Sydpolen i Södertälje. 

Så jag säger som Robert Aschberg: HÄNG MED!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0