Motion stimulerar nybildning av hjärnceller

I denna avhandling från 2007 förklaras hur det kommer sig att motion kan ge en likartad effekt som antidepressiv behandling vid depression. Motion stimulerar nämligen nyproduktionen av hjärnceller i hjärnans Hippocampus, som är ett område som bl.a sköter minnesinlagring och minnesfunktioner. Läs  mer om avhandlingen på:

http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=24129&a=55621&l=sv  eller ladda rent av ned den i fulltext:

http://diss.kib.ki.se/2007/978-91-7357-246-0/thesis.pdf


Pärlor av visdom i kostträsket

Förmodligen har ni liksom jag slagits av denna totala förvirring som råder inom området kost idag. I mediabruset är det de korta enkla budskapen som når fram, men tyvärr är dessa "sanningar" allt för onyanserade. Det här med kosten är alldeles för mångfacetterat för att basuneras ut i några korta klatchiga påståenden. Tyvärr. Därför var det med glädje jag hittade denna utmärkta artikel där man belyser en del av denna komplexitet, från KI där man bl.a intervjuar Agneta Yngve, nutritionist och enhetsledare vid institutionen för biovetenskaper på Karolinska Institutet och Alicja Wolk, nutritionsepidemiolog vid Karolinska Institutet.

Du läser den på: http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=24125&a=60422&l=sv 

Återkom gärna med synpunkter
Kram Åsa-Helena

Ny termin och nya utmaningar på gymmet

Jaha så har man varit på instruktörsmöte på gymmet och testat slutprodukten av det som kommer att kallas X-fit inom kedjan. Lite stolt är jag eftersom det var på ett av "mina" gym (där jag arbetar sedan tolv år tillbaka) man tog fram produkten från början. Detta är ett pass med GRYMT jobbig och kul träning. Riktigt funktionell träning med övningar som man kör i serier. Man kör två övningar som man växlar. Första omgången kör man 21 repetitioner, andra 15 och sista 9 st och sen är det dags för nästa två övningar osv. Herrejösses vad jobbigt det är, men sen när man är på vipp att ge upp så är det över och då har man kört igenom kroppen på bara 25 minuter och jag LOVAR att man är helt nöjd. Man har ingen längtan efter att träna mer efteråt - och resultatet sen! Jag har aldrig fått sånt muskelsvar av någon annan träning och då har man härjat en hel på gym i sina dar. Liknande koncept finns runt om på de olika gymmen under lite olika namn. Testa!

                 

Väldigt likt mitt ansikte efter passet. Räknar med grym träningsvärk..

Intressant artikel om personligträning och reumatism

Snubblade över en intressant artikel om personlig träning och reumatism. Det är ingen purfärsk artikel men det återknyter till FYSSen som även den tar upp denna diagnosgrupp som lämplig för fysisk aktivitet, vilken man tidigare varit mycket restriktiv att ge rådet att träna.

Läs mer på: http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=8755&a=18868&l=sv


Trancespinning och yoga och ett smoothierecept

Det är något speciellt med mig och datorer och andra tekniska prylar. Det blir nästan alltid trassel. På gymmet skulle vi köra temapass på spinningen och jag skulle köra trance-tema med Above&Beond, Dj Tiesto; Armin Van Buren, Chicane, Faithless m.m. och självklart borde en gammal amatör-tranceproducent-wannabee som jag kunna fixa det. Yeah right, Newsflash: Det var läääänge sen jag satt och fixade med musik. Köpte nyligen ny dator. En braa dator, men med det härliga Windows Vista så är datorn lika trög som den gamla och mina musikprogram funkar ju inte på Vista. Eftersom Windows 7 är på väg och får grymma recensioner så lär många programtillverkare vara måttligt intresserade av att fixa till uppgraderingar till Vista. Inte heller mitt svindyra kostrådgivarprogram fungerar på Vista och det känns måttligt kul att behöva köpa ett nytt, vilket jag skulle vara tvungen till enligt programtillverkaren.

Nåja efter idel svordomar och tandagnisslan fick jag i alla fall till en lösning där jag körde allt i mitt brännarprogram Nero. Men detta var bara början på problemen så innan jag hade fått till en färdig mix med inlagda splits så att jag skulle kunna hitta bland låtarna var klockan midnatt. Det var nästan så att jag kände hur de höga halterna av stresshormon långsamt knaprade på min stackars hjärna. USCH!!

Men sen så fick jag ju köra min hett efterlängtade trancespinning och då kändes allt MYCKET bättre. Det är faktiskt en stor skillnad att köra till helt ihopmixad musik för det blir en bättre kontinuitet och kunderna verkade tycka att det var bra. Kommer nog inte orka att göra mixar inför varje pass men någon gång ibland kanske. Pulsnivån på klassen låg kring 75% på maxpuls klassen igenom med vissa toppar upp till ca 80 %. Efter det hoppade jag och några av deltagarna på spinningen in på yogan och fick ett härligt pass med Jennifer vår egen militärtjej på gymmet. Hon är lika smidig som hon är stark visade det sig.

Sen var det bara att bege sig hemåt för att att äta och sova och köra ett spinningpass på morgonen igen. Äntligen hade jag nytta av mina vinterdäck på cykeln för det var väääldigt halt ute i morse.

Är inne i en smoothieperiod och lyckade experimentera fram denna suveräna skapelse när jag kom hem:



Gör så här:
Ta 1 dl frysta hallon och tina upp lite grann'
1 banan 
1 msk proteinpulver (inte nödvändigt)
125 ml (ca 60g) vaniljglass
1 dl turkisk youghurt
Häll upp allt i ett litermått
Fyll på med Valio fruktyoughurt skogsbär till 6 dl randen (alltså efter att du har lagt dit alla ingredienser)
Kör med mixern och voila!
 

Kaffe minskar risken för demens

Nu har forskare kommit fram till att kaffedrickande minskar risken för demens/alzheimers.
Äntligen! Jag visste det! Jag visste det! :-)


Läs mer om studien på:   http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=68238&l=sv&newsdep=130

Artiklar

För att man på ett enkelt sätt i efterhand ska kunna söka efter artiklarna jag refererar till , har jag avsatt en flik på min hemsida http://www.asa-helena.se/ för detta. Gå in på länken här i inlägget eller använd länken under rubriken länkar här intill. Välj Artiklar. Är du mer intresserad av mental hälsa finns en motsvarande sida på www.friskfaktorer.se Välj Artiklar och arbeten.
Jag arbetar för att fylla på med material löpande och snart kommer en avdelning för böcker som jag recenserar lite kort.

Ha det gott
Kramar Åsa-Helena


Spinning, yoga och en ekorre

Jaha här sitter jag nu hemkommen från gymmet för några timmar sedan efter ett superskönt spinningpass. Idag jobbade vi tungt men ändå med ganska bra tempo under flera låtar vilket blev riktigt jobbigt. Kanske var jag lite sliten efter gårdagen, för pulsmässigt låg jag inte så fasligt högt, men det kändes ordentligt i benen. Gårdagen blev en märklig dag. Sonen blev rånad på jacka, nycklar och mobil i helgen. Tänker inte gå in närmare på det här i bloggen men vad jag vill komma fram till är hur kroppen liksom kan härbergera alla känslor så att man tror att man är mer ok än vad man är. I går kom dock reaktionen och jag var alldeles knäsvag och full av tankar på vad som kunde ha hänt o.s.v och mitt upp i allt det hade jag ju min vanliga spinningklass. Trots att jag hade kollat schemat och konstaterat att vårschemat äntligen är igång och min klass nu går att kombinera med yogaklassen (som är lagd så att vi först kan  köra spinning och sen yoga), så missar jag att min klass är framflyttad. Jag kommer till gymmet i tron att jag bara har sex minuter på mig innan min klass börjar och är lite sur på mig själv över det och blir inte mindre stressad när jag får höra att jag är tio minuter sen! Jösses! Sällan har jag väl kommit igång så snabbt. Kunderna var uppvärmda redan så det var bara att sätta igång med "grovjobbet". Jag hann faktiskt med att glida in på yogan och Micke, den duktiga yogaläraren vi har, var vänlig nog att smyga åt mig en yogamatta. En timme poweryoga - gud vad jobbigt och gud vad skönt. Det kommer hädanefter att bli min melodi att köra det passet efter min klass.
Micke in action. Ja just det. Precis så gör jag också.

Varje dag...

Micke sa lite förvånat att han inte trodde att jag kunde slappna av och trivas med något så stillsamt som yoga. Oj, oj ,oj, då känner han inte mig! Mitt problem är bara att jag ofta somnar, om jag slappnar av ordentligt. När Micke nämnde att någon hade börjat snarka under avslappningen fick jag en bestämd känsla av att det var jag... :-)

När jag var på väg in till datorn alldeles nyss med kaffekoppen i högsta hugg, fick jag syn på någonting mycket märkligt. En ekorre på vår balkong! Vi bor på tredjevåningen och har en bra bit till närmsta träd med det kanske inte är något problem för en ekorre. Han eller hon verkade i alla fall hitta mycket att äta i mina gamla blomlådor.



Ekorren var också väldigt imponerad av min cykel och då särskilt min nyinköpta cykellampa

Ha det gott! Kram Åsa-Helena

Bra artikel i DN söndag idag om funktionell träning med pilatesboll

I dagens DN söndag ger den personliga tränaren Mattias Johansson tips om hur man kan träna hemma och han visar också ett träningsprogram med pilatesboll (balansboll). Alldeles utmärkt. Passa på att klippa ut. Webb adressen är http://www.dn.se/content/1/c6/87/23/22/moa%20fyra-4.pdf

 
Jodå jag försöker att träna lite sånt själv ibland...

Kram Åsa-helena

Mera fika och ny pulsklocka - fortsättning på gårdagen

Ja jag hann ju inte berätta klart om gårdagen, men den fortsatte på följande oförskämt lyxiga sätt. Först gick jag och köpte en ny pulsklocka för presentkortet jag fick utav Svenne och Mattias på Stadium. Hade fått ett presentkort på 1200 kronor och valde en Polar F6 som t.om. kan sända över träningsdata till datorn. Egentligen är jag inte så mycket för sådana finesser. Jag vill bara mäta min puls och intesitetsnivåerna håller jag reda på själv, men när jag nu stod där och valde så tänkte jag att jag lika gärna kunde slå till med sån där "värsting". Klockan kostade 1199 men visade sig vara nedsatt till 999 när jag kom fram till kassan. Tackar! Jaha, så nu är det bara att sätta sig och läsa bruksanvisningen. Guuud vad tråkigt. Jag hatar bruksanvisningar.

Så här ser den ut. Datat sänds in till datorn med ett ljud som tas upp av en vanlig mikrofon man kopplar till datorn.

Jag mötte upp sen upp min kära väninna och f.d. svägerska inne vid T-centralen och gick och strosade lite i butiker.

Jaha, såhär såg det ut vid t-centralen igår kväll. Jag försökte fånga fullmånen men den blev ju helt skev ju...


Det här var vad vi mumsade i oss. Kriminellt ohälsosamt - eller inte... Jag vågar inte visa mer av Ninis för jag råkade fota henne så att det ser ut som hon har dubbelhaka. Hon skulle döda mig.... Jag avstår. Hon har absolut INTE dubbelhaka, jag måste lära mig att fota!! Men bakverk är jag ganska skicklig på. Jag tror att de märker att jag älskar dem...


T-centralen vid åtta-tiden igår. Dags att åka hem.


Jag tror att jag är lipglossberoende. Här är dagens skörd en hundralapp gick det på för alla tre. Tuben i mitten- Max Factor Silk Gloss tube var en riktig höjdare. "Glossy glossy" som Penelope Cruz säger i reklamen. Jahapp så blev det en sminkblogg av träningsbloggen. Förlåt jag var bara tvungen att fåna mig lite. Det där med lipgossberoendet är dock sant men jag är värdelös på smink. Däremot är jag en hejare på att sminka fram skärsår och skottskador... om det nu kan intressera någon...

Jag skulle bara handla några blockljus var det tänkt men efter att ha handlat blockljus på både ClaesOlsson och Lagerhaus så stannade notan på 1600 kronor och då har jag alltså inte räknat med pulsklockan...

Jäkla dyra blockljus tyckte Svenne

Ha det gott! Kram Åsa-Helena

Öppet hus på Balance Solna

Lite senare, framåt elva-tiden begav jag mig i sällskap med min väninna och instruktörskollega Helena till öppet hus på Balance gym som öppnar i dagarna på Gårdsvägen 10 i Solna.

Helena vid den fina entrén. Synd att jag är så kass på att fota...

Vi gick runt i de stora, ljusa och rymliga lokalerna och trots att det fortfarande var lite av en byggarbetsplats ännu så kunde man få en god uppfattning av gymmet. Det är inte mycket som saknas. Kan inte komma på något. Stor fin och ljus uppvärmningsdelmed massor av uppvärmningsmaskiner, gymdel med maskiner från Life Fitness som har separata viktmagasin så att man inte kan fuska. Du har alltså ett viktmagasin för varje arm eller ben så att du inte kan åka "snålskjuts" på det starkare benet eller armen. En väl tilltagen avdelning för fria vikter och förstärkningsmatta om man vill köra riktigt tungt. Aerobicssalen ligger nedre våningsplanet och är jättestor och ljus och vägg i vägg ligger spinningsalen som rymmer ca 40 cpinningcyklar av märket Le Mond. En jättebra cykel som har aerostyre och är reglerbart framåt och bakåt och sadeln likaså. Jag har kört klasser på den cykeln och det är bra känsla i den hojen. Man sitter lite mer upprätt på den i och med att styret är vinklar mer uppåt, men samtidigt kan jag tänka mig att det är mer ergonomiskt om man ska tänka på att det är motionärer som ska träna.  Visserligen är jag själv ett Schwinn freak efter att under ett stort antal år kört på Reebok cyklar. När jag gick över till Schwinn tyckte jag att det var betydligt mer cykelkänsla och dessutom kräver inte Schwinn på långa vägar så mycket underhåll. Hur det är med Le Mond vet jag inte. Ja, ja nog om det. Spinningsalen var för övrigt också mycket välplanerad och man har lyckats att få den klassiska  stolpen som nästan alltid finns i gym och större lokaler att vara belägen så att ingen deltagare skyms och det är en prestation. Deltagarna sitter på två plan (avsatser?) så att de längst bak ser instruktören utan problem. Luftuttaget så ut att vara REJÄLT tilltaget räknade till hela sju JÄTTEhål som var avsedda för till och frånluft så det lär knappast bli kvavt av dessa att döma.
Jättefina omklädningsrum och till många föräldrars stora lycka -barnpassning. Det lär nog dröja innan ungarna tröttnar på de där klätterställningarna och lekattiraljerna de har där. Hade nästan lust att klättra där själv...
Klassutbudet är lite annorlunda mot traditionella gym och man har stort fokus på funktionell träning och tycks inte ha så mycket av Les Mills koncept om de har något, vet inte.
Kostnaden för korten är kraftigt rabbaterade nu de första veckorna. Jag tyckte att de sa att de låg kring 400kr  för att längre fram höjas med ett par hundralappar och senare läggs en medlemsavgift på 900kr på de som köper kort senare. Jag hoppas att jag uppfattade det rätt, jag lyssnade bara med ett halvt öra för jag stod och glodde i spinningsalen-så klart!
I februari kan ickemedlemmar komma dit och provträna och det ska jag absolut göra.

Jaha efter det fortsatte denna oförskämt lyxiga dag med att jag och Helena promenerade till Fjärilshuset och åt lunch

Det är inte mycket som slår en kräftstjärtssallad som den här


Sen värmde vi oss med - Caffe Latte så klart! Och jag ska vara kostrådgivare? Vad skulle Anna Skipper ha sagt om detta? Nåja som tur är dricker jag inte såhär mycket kaffe i vanliga fall och om jag ska vara ärlig så drack jag EN kopp till, men det berättar jag mer om i morgon för nu ser Svenne riktigt sur ut.
Kram Åsa-Helena 

Morgonpromenad varför gör jag inte det här jämt?

I morse rev jag upp Svenne (som inte gjorde särskilt mycket motstånd) och drog iväg med honom på morgon promenad i Hagaparken

Svenne min man.


Hagaparken kl.08.10 i morse

Jag undrar en del över de där hjulspåren...


Efter promenaden var vi grymt sugna på kaffe men varken Koppartälten och Fjärilshuset hade öppet. Så som genom ett under... kände vi kaffedoft på vägen hem och fick syn på en skylt där det stod att det låg en fik 50 meter bort. Och vips där låg Café Qorint! Ett litet mysigt fik som ligger på Andersvägen vid Haga Norra i Solna. Är ni nyöppnade? frågade jag. Nja svarade innehavaren, det har funnits här i sju år.... Tja så särskilt observant kan jag alltså inte vara med andra ord...

Välkommen till Formsnack

Så har jag äntligen kommit igång med min blogg som jag har velat starta så länge. Min förhoppning är att den kommer innehålla en hel del matnyttigt om träning och allt som hör där till och kanske lite mer... Läs gärna mer om bloggen under kategorin- Ja ni gissade rätt: Om Formsnack.

Min morgon började inte så bra. Det blev ganska stressigt när jag upptäckte att jag hade glömt mina cdskivor på gymmet i Sundbyberg och skulle köra spinning kl. 06.45 i Solna. Den enda skiva jag hade i mitt cd case var julkompileringen jag spelade under julen och den kändes nu lika frestande som julskinka! Rota fram gamla prylar och sätta ihop ett pass på var inte att tänka på. Tiden var allt för knapp så jag fick sätta mig och bränna låtar får glatta livet. Jag hann i tid precis tack vare att min kära make (som är luttrad) skjutsade mig på vägen till sitt jobb.

Nåja väl efter spinningen var allt sånt glömt. Precis som vanligt. Spinning är som balsam för själen och humöret, så är det bara. Efter den morgonen ägnadejag  mig åt tråkiga hushållsgöromål och pappersarbete och sedan har jag slutat klistrad framför datorn och försökt att redigera bloggen. Men det är faktiskt inte så lätt. Nåja man lär sig väl. Kylan utomhus gör sig påmind i vår lägenhet så jag har laddat upp med en massa värmeljus och flera koppar caffe latte - mitt livselixir. I morgon väntar öppet hus på Balance som öppnar här alldeles intill där jag bor. Jag och några träningsvänner ska dit och kolla in stället. Ska bli spännande att se.
Ha det så gott!
Kram Åsa-Helena


Mina mysiga värmeljus


Älskade caffe latte

RSS 2.0