På träningsfronten

Tidningarna har skrivit lite om träning under veckan som har varit
I DN söndag visar Jari Ketola lite fiffiga övningar. Jag kan starkt rekommendera det sk. kyparlyftet eller kyparknäböj som en del kallar den. Prova att ta en hantel och håll denna rakt upp med rak arm. Gör sedan knäböjar ned till 90 grader och håll hela tiden kroppen upprätt så att ”den strävar mot taket. Byt sedan hand och gör likadant. Grymt jobbigt och effektivt.
I artikeln framhålls nyttan av att träna så att man blir spyfärdig. Nåja det må stå för artikeln. Jag tycker att det räcker med jobbigt respektive väldigt jobbigt. För egen del har jag sedan länge tröttnat på kraschträning. Steg för steg är min filosofi då minimerar man risken för skador och att klienten tappar lusten för träning helt.

Tidningen Metro 2010-01-27 rapporterar om de nya träningstrenderna.
SATS lanserar Nike dynamic training i februari och där är klassen indelad i lag och träningen är mer idrottsinspirerad. Man startar även acroyoga som är en lekfull blandning av yoga, thaimassage och akrobatik.
WorldClass satsar på Zumba express som är ”en rytmisk zumba dans”. Man har gjort reklam för denna på TV-shop där man har sålt den som träningsDVD. Nu kan du även köra den på gymmet alltså.
Arctic Fitness f.d. Nautilus kör MRL som står för mage rumpa lår. Yogalates är en annan träningsform där man har mixat yoga och pilates.
Balance kör med Polar cardio gx. Detta är ett portabelt testsystem som är anpassat för varje person som tränar, vilket gör att man ska kunna anpassa träningen efter sina egna förutsättningar. Man lanserar även grupplöpträningen runningclub.
Metropolis satsar precis som SATS på Nike dynamic training som f.ö. beskrivs som en högintensiv träningsform.

Ja- brist på träningsalternativ är alltså ingen giltig ursäkt…

Själv har jag dåligt samvete för att jag inte har åkt skidor en enda gång denna vinter. Den gamla ursäkten brist på snö funkar inte heller…

 Kram Åsis


Skön lördag med spinning, bokföring och snart mys i soffan

Idag känner jag mig riktigt duktig som har fått en hel del gjort. Detta trots att vår lägenhet har blivit helt förstörd efter renoveringen p.g.a en helt felaktig ventilation som gör att vi får in cigarettrök och iskallt drag rakt på oss dygnet runt. Detta innebär att jag vaknar rosslig i halsen och mycket stel i nacken och ryggen, och inatt kunde vi inte somna p.g.a stanken och ljudet av våra grannar som tydligen också försärks genom ventilationen. Härligt va? Ja, ja jag berättar mer om detta senare. Jag lär återkomma till detta för jag håller på att bli vansinnig.

Morgonen inledes med den obligatoriska spinningen kl. 10.30. Det var mycket folk vilket är fantastiskt kul. Och ja, jag tycker fortfarande att det är så underbart med spinning. Det är nu över tretton år sedan jag började och jag har redan hört med Lennart (som äger World Class Sundbyberg) och han har lovat att leda mig in till spinningsalen den dagen jag blir så gammal och gaggig att jag har svårt att hitta :-)
Det blev ett tufft pass med två låtar in på röda zonen. Körde faktiskt så hårt under den sista tuffa låten att jag nästan fick lite dåligt samvete efteråt. Jag tröstar mig dock med att mina kära kunder är rutinerade och gillar utmaningar...



Därefter sparrade Svenne mig i boxning, och det är ju skrattretande jobbigt. Hur kan det vara så jobbigt?!!!
Det är inte klokt. Nåja detta har jag naturligtvis låtit gå ut över mina PT klienter. Klart att de ska boxas!
Efter det följde en skön dusch och bastu och sedan Lennarts eminenta grillspett och jag måste erkänna att jag INTE hade sju rätt idag, fast att jag var så säker när jag gnabbades med Lennart. Jag tyckte nämligen att det var onödigt att han skulle lägga ned tid och pengar på att tippa när jag redan hade satt vinnarraden...

Efter det åkte vi in till favvofiket "Rittan" och satt där och petade med min bokföring. Det är INTE roligt. MEN det blir mycket roligare med en Caffe latte och en bakelse.

Nu ska jag och Svenne äta lite mat och titta på Inglorious Basterds med en av mina favvoregissörer Quentin Tarantino. Vi har också hyrt Mammut av Moodysson och Public enemies av Mann. NÅJA nu ska jag inte ta mig vatten över huvudet. Om jag håller mig vaken på EN hel film så är jag nöjd!

Ha en riktigt skön helg!

Kram Åsis





Man får bättre minne om man tränar aerobics

Tidningen Dagens medicin rapporterar denna vecka om en ny amerikansk studie (Archives of neurology 2010;67:71-79, 80-86) som visar att personer med en lättare minnesnedsättning (mild kognitiv svikt) får bättre minnesfunktion. Man har också gjort en studie som visar att man får bättre minnesfunktion om man kör aerobics än träning som håller en lägre intensitet.
Fysisk aktivitet minskar också risken för att drabbas av kognitiv svikt. Detta är ju särskilt trösterikt för mig som redan är så glömsk :-)


Är lite trött på vinterbilder just nu, så en riktigt gammal bild från väldigt länge sedan kanske kan muntra upp?
Jo jag HAR faktiskt haft kort hår en gång i tiden...


Hemträningsprylar i garderoben.

I veckans nummer av ICA-kuriren tipsar jag om hemträningsövningar på träningsprylarna du (kanske) har fått i julklapp. Nu när det för en gång skull på länge funkar att lägga ut bilder på bloggen utan att man behöver vänta i EONER av tid, så passar jag på.
Här har jag rotat fram lite av mina egna hemträningsprylar.


Det här är ett nytillskott i min samling och är en variant av en s.k. BOSU  (står för both sides up). En äkta BOSU är inte oval och mer robust än denna men den är också dyrare. Med denna produkt som kallas för Air step och kan man faktiskt göra många roliga hemövningar. Man kan använda den som en step upbräda, det gör dock inte jag p.g.a. bristande talang... Men däremot tillför denna en häftig dimension till övningar såsom situps med lyftade ben, knäböj, sammansatta övningar med hantlar, tricepspressar, bröstpressar eller varför inte den gamla hederliga "kissande hunden" på Air stepen.


Pilatesbollen är något jag använder mig av vid nästan varje träningspass med klienter. Om du bara kan köpa en träningspryl, köp då en sådan, för med hjälp av en pilatesboll kan du få massor av fantastisk funktionell träning. Förutom de "gamla vanliga" övningarna situps och ryggresningar kan du göra plankan med vrid där du står som man gör när man leker skottkärran men här har du fötterna på bollen. Försök att hålla bålen stabil och rak som i den vanliga "plankan" men här försöker du även att vrida på bålen från sida till sida. Grymt jobbigt och otroligt bra bålövning. Det kan tilläggas att man får med en lång rad med muskler vid denna övning utöver bålmuskulaturen såsom axlar och bröst för att nämna några. Utfall är en annan fantastisk variant man kan göra med pilatesboll och JISSES vad den övningen tar. En snäll variant av knäböj kan man köra genom att lägga bollen mot en vägg och sedan lutar man sig mot denna med ryggen och gör knäböj. Testa!
Svenne blev för övrigt purken när jag sa att jag ville ha upp pilatesbollen ifrån källaren nu när renoveringen är klar. Jag fattar inte vad han menar.  Herregud! Jag har ju slängt min spinningcykel och jag har ingen racing taxx och racercykel uppställd. Vad begär han egentligen??!!.....Bollen är ju SKITSNYGG!...


I förgrunden ser vi hantlar som man kan justera vikterna på. Väldigt praktiskt om man har ont om utrymme. Bakom dessa ser vi gummiband. Med gummiband kan du träna de flesta styrkeövningarna. Det är bara fantasin som lägger hinder i vägen. Vill du bli bodybuilder så är inte gummiband det som kommer först på listan av det som bör införskaffas men om du vill bygga upp en grundstyrka så är gummiband ett mycket bra komplement. En mördarövning är att knyta banden runt vristerna och sedan gå i sidled. Oj oj vad det känns på utsidan av rumpan och låren.
Små hantlar som är gummerade. Bra för att undvika skador på golvet m.m. Små hantlar kan du använda till övningar såsom delta sidresning för axlarna kick backs för triceps och bicepscurls m.m. Givetvis måste vikten anpassas till din styrkenivå. En annan övning jag använder en liten hantel till är när jag ligger på mage på golvet

Ja här visar jag prov på min eminenta ritförmåga på dator :-) Vad jag försöker visa är alltså att man ligger med armarna och benen utsträckta och låter armen gå som en klockvisare. När armen är vid klockan sex tar den andra armen över och så gör man samma byta vid klockan tolv. Grymt bra träning för rygg och axlar. P.S. upprepa övningen moturs också.

Det lite tjockare röda hopprepet på bilden kan användas till lite tyngre övningar. Några enkla är ju klassisk roddövning men även "halv rodd" då du behåller armarna raka och bara drar ihop skulderbladen. Den sistnämnda tränar mellersta trapetzius på ett mycket bra sätt.

Benmanchetter är "gamla redskap". Skulle inte vilja påstå att de är oumbärliga för unga friska tränande men väl för äldre människor som behöver bygga upp styrka och träna sig på att lyfta fötterna. För yngre kan dock benmanchetter vara ett bra och kul tillskott vid benlyft vid magträning men även vid stående benlyft. Kan även användas vid powerwalks och vid bassängträning.

Ha det så skoj!
Kram Åsis

Uppdatering nr 1 Nordnorge

Åkte ju Hurtigruten alldeles efter nyår och fick se Nordnorge, vilket var en häftig upplevelse. Det blev inte sämre av att jag och mina arbetskamrater gjorde resan å yrkets vägnar och hade konferens och därmed inte behövde betala ett endaste dugg. Givande konferensdagar blev det och MASSOR av intryck. Delar här med mig av några av de vackra vyerna. Tyvärr klarade inte min kamera att göra dem rättvisa.

Vackert, inte sant?


Jag var mycket nöjd över min varma jacka på resan.


Ljusare än så här blev det inte om dagarna. Det gäller det att ha ett gott psyke om man ska orka med att ha det så under en längre tid...


Här passerar vi polcirkeln och många av oss hade skyndat upp i ottan för att få vara med om detta. Vi "döptes" också genom att vi fick en sked med tran som vi fick slurpa i oss. I gengäld fick vi behålla skeden som var graverad med Hurtigruten Hunting the light.



Vi var också på besök i ett vikingahus som var uppbyggt som en exakt kopia av det största vikingahus man har funnit i Norge. Det var så stort att det krävde hela 27 balkpar för att hålla det uppe. Vi fick då i tidsenlig anda smaka mat som man åt på den tiden. På tallriken: lammkött, korngryn, morötter, rovor lingon och kornbröd. Jättegott! I glaset: Mjöd. Mindre gott, men kul att ha smakat :-)


Resan avslutades i det makalöst vackra Trondheim


GOD FORTSÄTTNING!

Vill bara önska ett riktigt gott nytt år och många härliga dagar framöver!
Själv kommer jag nu spendera några spännande dagar på Hurtigrutten i Norge så jag har packat ned mycket varma kläder och kameran så klart! Det ska bli skönt att få koppla av lite för de sista månderna har varit väldigt jobbiga med flytt och krångel. PHU!
Väl hemma väntar sedan ett nytt arbetsår men många spännande utmaningar.  







Kram Åsa-Helena 

RSS 2.0