Hinner du inte att träna?

I mitt arbete möter jag många människor som säger att de inte har tid att träna. Frågan är bara om de har tid att vara sjuka. Min hypotes är att de flesta börjar träna förr eller senare. Antingen som friska eller senare som sjuka.  Modern forskning visar att fysisk aktivitet är en effektiv behandlingsform för många av våra folksjukdomar och även andra sjukdomar.

 Jag håller dock med om att det tar tid att träna, i alla fall om man alltid ska ta sig till ett gym. Men kanske sätter man ribban lite för högt, eller snarare fastnar i ett allt-eller-inget-tänk. För att träna för att hålla sig hel och frisk så krävs det faktiskt inte så hemskt mycket tid och mycket kan man göra hemma. En god idé är att komplettera gymträningen/konditionsträningen med lite hemträning.

 Jag införskaffade häromveckan en tränings DVD med 2 st. Pilates program på 25 minuter.  Jag körde igenom programmet och blev glatt överraskad av att jag faktiskt tyckte att det var roligt och även lite meditativt.  Det gjorde inte saken sämre att Ana Cabán gjorde övningarna med havet som bakgrund. Jag var dock en smula skeptisk till att inte vara mer än lite svettig under armarna när jag var klar. Kunde detta verkligen ge något?

Svaret är ja! Jag hade träningsvärk i flera dagar efteråt. Visserligen får jag väldigt lätt träningsvärk men det är ju faktiskt också ett kvitto på att musklerna har fått jobba.  Övningarna fick mig också att faktiskt öka mitt rörelseomfång.  


Glatt överraskad av Pilates DVD med hemträning


Passar på att önska en glad midsommar!

Kram Åsa-Helena


Minska fett eller kolhydrater- likvärdigt vid diabetes

Många hälsokonsulter, personliga tränare och "kostexperter" kommer med hälsopåståenden om att man ska minska radikalt på kolhydraterna för en bättre hälsa. Med hänvisning till mina tidigare inlägg och rapporteringar kring evidensen bakom kostråden så håller jag mig till de breda "motorvägarna" när det gäller kostråd.
SBU skriver nu i en färsk rapport att dra ned lite på fettet eller minska lite på kolhydraterna sänker blodsockret och vikten ungefär lika mycket hos vuxna med typ 2-diabetes. 

Personligen är jag övertygad om att den viktigaste interventionen heter fysisk aktivitet!

http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Gul/Mat-vid-diabetes/

Minskning av muskulaturen vid åldrande- hur ligger det till med det egentligen?

Olle Haglund MD, fortsätter nu med en artikel om minskning av muskelmassa och muskelstyrka med åldern, sarkopeni, och hur detta kan förebyggas och behandlas. Mycket intressant. Läs mer genom att följa länken

http://medicinskaccess.se/images/arkiv/45_2010/olle_haglund.pdf

Muskeln som ett mycket viktigt hormonellt organ

Att det är nyttigt med fysisk aktivitet har vi länge känt till. Det är också välkänt att fysisk inaktivitet bland annat ökar risken för typ 2-diabetes, hjärtkärlsjukdomar, tjocktarmscancer, postmenopausal bröstcancer, demens och depression. Däremot är kunskaperna om den bakomliggande mekanismen ännu mycket begränsade. Olle Haglund, MD skriver en intressant artikelserie i tidningen Medicinsk access. Läs den genom att följa länken nedan och få många aha-upplevelser!
http://medicinskaccess.se/images/arkiv/1_2010/olle_haglund.pdf


Nu längtar jag efter semester

Det blev en ganska jobbig vår för min del måste jag säga, förutom en härlig resa med jobbet till grekland så går den våren till historien som den segaste av de segaste för min del. Först fick jag en förkylning som fortfarande håller sig kvar efter fyra veckor, sen fick mamsen tarmvred och fick ligga så länge på akuten att man när man äntligen upptäckte det som mamma själv misstänkte: tarmvred så fick man operera bort en bit av tarmen. Hon är dock på bättringsvägen nu och kommer förhoppningsvis snart få komma hem till sin konstiga katt som inte pratar med någon annan än henne.
Nu längtar jag verkligen efter semester och jag ska verkligen anstränga mig för att inte göra någonting nyttigt alls under den.

När vi kom till vårt hotell i Grekland upptäckte vi 1. att hotellet var ett jättehäftigt designerhotell och  2. att det låg i de prostituerades kvarter. Vi råddes att inte gå in i dessa kvarter. Det tog ungefär två minuter efter att vi hade slängt in väskorna så var vi givetvis där och snokade. Herregud vem vill dö nyfiken? 

Vad sägs om den här utsikten? Inte helt fy skam.

En sån här pool skulle jag kunna tänka mig att ha i mitt vardagsrum...
Den här fanns på hotelltaket.

Ok.... Utsikten var vacker i alla fall....

Som vi redan visste: Jag är teskedsgumman.

RSS 2.0