Semester och gästträning i ottan

Jag är faktiskt riktigt nöjd med mig själv. Jag gjorde äntligen slag i saken och gick och körde ett pass spinning som deltagare på ett annat gym för att vidga mina vyer. Sagt och gjort igår klev jag upp vid femrycket för att hinna med ett spinningpass som började kl. sju på morgonen på Balance vid Stureplan.
Och det är verkligen ett fint gym, och det var till min stora belåtenhet väldigt personligt. Eftersom det ligger på flera våningsplan och inte bara har stora öppna ytor utan många mindre, ger det en lugnare känsla.  Det är inte mycket som saknas när det gäller utrustning och inte heller utrymmen. Spinningen låg lite lustigt till eftersom man fick gå ned för en trappa och gå igenom ena gymdelen gå upp för en trappa och ut i ett trapphus och sen in i spinningsalen. Konstigt nog lyckades jag leta mig fram trots mitt dåliga lokalsinne. Det var ett helt ok pass, men hade inte det upplägg och den musikstil jag gillar, men så är det ju. Smaken är olika. Dock använde vi inte grepp ett en enda gång vilket förvånade mig och fick mig att fundera på om det var någon ny fluga jag hade missat.

Efter passet gick jag runt och tittade på anläggningen och hittade till min förtjusning en takstege att svinga mig i. Första gången ramlade jag ned som en blyvikt i golvet men efter att jag hade torkat av mina händer med lite desinfektionsmedel som fanns intill fick jag rena rama klistergreppet och kunde svinga mig fram som en apa. Insåg att jag skulle få väldigt ont i min redan onda axel om jag höll på för länge så jag besinnade mig. Maskinparken består av fina Hammermaskiner och inget tycktes saknas. Roliga pass verkar de ha också. Givetvis hade de min favorit Cross fit men de hade även Kettle bellspass, Abs & Ass, Boxning, Cardio boxning, Circuit, Contemporary funk,  Contemporary hiphop, Contemporary ragga, Core, Kampsport, Pilates Running club, Sculpt, Yoga m.m. Väldigt spännande utbud tycker jag. Att sen komma in i duschen och mötas av den vackra inredningen med behaglig belysning och en bastu som var häftigt belyst och bjöd på lugn och skön chillmusik gjorde inte sakne sämre. Tack Balance för en trevlig upplevelse!

Sen drack jag och Svenne kaffe på gamla Rittan och satt där och pratade med några vänner i lugn och ro. Sen åkte vi till centrum eftersom jag behövde en ny mus till min laptop och efter det gick vi och kollade på nya mobiltelefoner. Jag säger bara HERREGUD! Mobiltelefonförsäljarna pratar i hundrasjuttio och sprutar ur sig siffror och lockar med en mycket bra deal. Man blir helt snurrig. En försäljare tyckte att vi skulle ha en mobiltelefon med åtta megapixlar för ca 5700 spänn. Jag förstår inte riktigt det där. Om jag vill ha en bra kamera så får jag ju en superbra kamera för femtusen kronor och kan ju i så fall köpa en enkel mobil istället. Jag kanske är väldigt motvalls men jag behöver faktiskt ingen GPS och jag har separat MP3spelare och jag behöver inte kunna surfa på telefonen. Jag ville ha en telefon med skjut eller flipplock men det var helt ute sa den ena försäljaren.  Men jag vill inte ringa upp folk av misstag. Men det finns ju knapplås. Yeah right. Och det brukar då alltså inte gå upp? Snacka om bakåtsträvanden. Jag brukar regelbundet av misstag bli uppringd av min väninna som också har knapplås på sin telefon.Vi bad att få återkomma till försäljarna och de blev lika besvikna i alla tre butikerna. Det är något knäppt med mobiltelefonin tycker jag. Jag tror att jag ska behålla min gamla mobil tills den ramlar isär helt. Som en ren protest. Dessutom så tror jag inte att det är så himla hälsosamt med mobiltelefoni men det är en annan historia ni kan läsa mer om på friskfaktorerbloggen.

I morse hade jag en PT klient kl. 06.30 vilket är tidighetsrekord. (Det förra rekordet var kl. sju). Själv älskar jag att träna på morgonen och gladdes nu åt att ha en klient som också gjorde det. Mycket funktionella övningar blev det. Efter det var det dags för egen träning. Löpning i aerobicssalen med grodhopp, boxning, chins med gummiband, pilatesbollsträning med bl.a utfallsövningar och knäböjar med ena benet på bollen. Efter det kvastskaftsstretch och rörlighetsövningar. Sen var det dags för kaffe och lite snack med Nadia som arbetade i repan idag. Nadia har vandrat till baslägret vid Mount Everest och hon är grymt sugen på att försöka klättra upp för den bergknallen. Som alla förstår är det ju ingenting man bara gör sådär i en handvändning men jag tror faktiskt att Nadia skulle klara en sån grej om hon verkligen gick in för det. Först måste hon bara få ihop ca 650 000 men det är ju en världslig sak i sammanhanget... Nåja vi kom in på klättring och det är något speciellt med klättring. Jag känner en skräckblandad förtjusning inför klättring. Det är någonting märkligt som drar när det gäller klättring och jag är rädd att jag skulle kunna fastna för klättring lika hårt som jag en gång gjorde för triathlon. Jag nöjer mig med att gå till klätterklubben någon gång sporadiskt. Det är nog säkrast. Men om man snackar om klättring så måste man bara känna till Alain Robert. Denna fantastiska klättrare och spindelmänniska har bestigit de flesta extremt höga skyskrapor och monument som finns. Utan säkerhetsutrustning! Om ni undrar vad riktig styrka och smidighet är och vad äkta funktionell träning är så bör ni kolla in denna man! Kommentera gärna!!
 

Ska bara träna upp fingerstyrkan så ska jag nog också kunna klättra i taket så småningom... hmpf

Till siten
http://www.alainrobert.com/index.php/english/HOME.html

Kolla in videon
http://www.alainrobert.com/index.php/english/VIDEOS.html


Taffliga försök till semesterfirande

Jag har försökt att göra mitt bästa när det gäller semesterfirande, men det går sådär, tycker jag. Jag vet inte riktigt hur man gör. Det kan ju antingen vara ett tecken på en ganska tragisk tillvaro där den stackars kraken (jag) har stressat så mycket att jag inte kan varva ned eller så är jag helt enkelt så nöjd med min tillvaro även under icke semestertid att jag inte tycker att jag behöver ändra på så himla mycket. Vad vet jag. Bara för att jag är terapeut betyder det inte att jag kan terapeuta mig själv:-) Jag föredrar i alla fall den senare tolkningen. Ta bara en sån sak som träningen. Varför ska jag minska på den om jag fladdrar runt som en halvstarrig olustig stackare som driver Svenne till vansinne (fast han är så lugn, så han blir inte vansinnig utan undrar bara lite lugnt varför jag inte tränar när jag själv märker att jag blir stirrig och olustig av att vara stilla).  Nä det är bara att konstatera att det där med semester är alldeles för ostrukturerat för mig. Därför har jag anmält mig till ett spinningpass på Balance i stureplan kl. 07.00 i morgonbitti. Det är dags att vidga mina vyer lite tänker jag och vad passar bättre till att göra detta om inte semestern?

Gårdagen började jag med ett skönt spinningpass kl. 6.45. Kvällen ägnade jag bl.a åt att gå och se Harry Potter och Halvblodsprinsen med Svenne och Mattias. Det var en jättelång film och jag skäms faktiskt för att erkänna det men jag nickade till och fick en armbåge i sidan av Mattias. Jag missade inget viktigt, bara själva poängen med hela filmen och måste fråga varför Harry gråter..... Herregud jag har ju blivit precis som mina föräldrar. Och jag som lovade mig själv att inte bli en sån som somnar på film. Jag glömmer aldrig hur pinsamt jag tyckte det var när mamma somnade på filmen Över alla hinder med Tatum O´Neal.

Dagen tillbringade jag på kära gamla älsklingsfiket Rittan och där var jag så fantastiskt produktiv att jag korrekturläste och lade in ändringar i mitt ena manuskript så nu är det en sista genomläsning av mig och några till sen PDFning och sen ska det skickas på tryckning är det tänkt.

Kvällen tillbringade jag på City Dental eftersom brorsan hade tipsat om att det var grymt billigt att gå dit. Jag kände av ilningar i tänderna och eftersom det var över ett år sedan jag var hos tandläkaren tänkte jag att det var bäst att göra slag i saken. Det här med tandläkaren är en stor sak för mig, vill jag bara påpeka. Jag har grym tandläkarskräck nämligen. Därför tycker jag att jag var riktigt modig som gick dit. Till en vilt främmande mottagning.
Det var en stor och jättefin mottagning och bemötandet var snabbt, vänligt  och effektivt utan att kännas stressigt eller slarvigt. Jag hade inga hål i tänderna vilket ytterligare gjorde besöket trevligt. 395 kronor kostade besöket och då gjordes en grundlig undersökning med röntgen av tänderna och behandling av mina ilande tandhalsar.

Ha det gott
Hälsar Åsa-Helena



Shaktimattan i blåsväder - Kanske hade pengar viss betydelse ändå...

Team Shakti har inte lyckats styrka sina mattors undergörande effekt för KO och stäms nu i Stockholms tingsrätt.

Mokshananda, tidigare Jonathan Hellbom, reste till Indien för att finna sig själv. När han kom tillbaka hade han skapat ett miljonkoncept.

"- Jag har ingen bindning till pengar, det gör mig inte lycklig. Jag kan inte förstå varför människor söker så mycket efter pengar. Jag har inte gjort det här för att bli rik." säger Mokshananda.
Företaget omsätter 200 miljoner och har sedan starten förra året sålt hela 300.000 spikmattor och det är väl inget som motsäger ovanstående påstående i det. Lite konstigt blir det däremot när flera återförsäljare säger att de inte får sänka priset på mattorna eftersom det är ett villkor ifrån Team Shakti. Då har pengar kanske en viss betydelse ändå?

Efter att KO uppmärksammades på Team Shaktis marknadsföring och budskap som "Ett otroligt potent verktyg för den som vill nå optimal hälsa och välbefinnande", kontaktade de Team Shakti och krävde in bevis för mattans medicinska effekter. Den har marknadsförts med löften om hjälp mot sömnbrist, lungsjukdomen KOL, artros, övervikt, depression och flera andra sjukdomar och besvär.

Team Shakti har inte kunnat lämna in de bevisen och med flera prejudicerande domar i Marknadsdomstolen i ryggen vänder sig nu KO till tingsrätten med en stämning. KO yrkar på att Team Shakti ska betala en så kallad marknadsstörningsavgift på 500 000 kronor.

Nåja, jag äger själv en sådan matta och jag tycker att den är skön att använda ibland. Tror dock inte på att den skulle ha några andra medicinska effekter än att den kan ge en god genomblödning, lite sköna lugn och ro hormoner och även lite smärtlindring i ömmande muskler, men det är väl inte illa så?



Spinning - högintensiv träning?

I en amerikansk studie mätte man träningsintensiteten på två stycken spinningpass på 45 min. respektive 35 min. Man mätte och räknade ut Vo2 max på 20 stycken friska kvinnor och lät dem delta på två spinningklasser. Klasserna videofilmades och deltagarna fick skatta sin upplevda ansträngning och Vo2 data mättes varannan minut. Det visade sig att under 45 minutersklassen befann sig deltagarna över mjölksyratröskeln under 52 % av klassen. Under 35 minutersklassen tillbringades 38 % av tiden över mjölksyratröskeln.  Man var också bitvis över Vo2 max under sammanlagt 5-14 minuter (beroende på vilken deltagare man mätte). Detta innebär ju att träningen blir högintensiv. Detta menar forskarna är relevant för såväl träningseffekter och hälso/skaderisker med träningen. Detta kanske är någonting vi instruktörer ska tänka på när vi kör våra klasser? Om deltagarna befinner sig på den träningsintensiteten så stor del av tiden, så förloras ju viktig aerob träning. Riktlinjerna brukar vara att man ska ägna 90 % av passet åt aerob träning.


När jag var ute och surfade kom jag apropå fysiologisk testning över den här intressanta U-tube filmsnutten som är en reklamfilm om testning av ventilatory threshold (VT). Mycket lärorikt och jag vet - lite nördigt:-)  Jag har en förmåga att snöa in.
Dock känns det som att det är dags att snöa in litegrann och uppdatera mig och friska upp kunskaperna. Har tillbringat mycket tid åt andra förkortningar såsom KBT, KPT, ART, ACT, DBT på min väg mot drömjobbet...

Om testning av VT  http://www.youtube.com/watch?v=danSgxdNEBo



Ha det gott!
Hälsar Åsa-Helena


Träning och förkylning = alltid samma dilemma

Usch häromdagen kände jag mig tjock i halsen när jag vaknade. Och en och en halv timme senare skulle jag ha en spinningklass. Väl medveten om risken att få inflammation i hjärtklaffarna (endokardit) eller hjärtmuskelinflmmation (myokardit) om man tränar med halsont så känns det aldrig roligt att köra klass då. Det är faktiskt inte så att man ringer upp folk klockan fem på morgonen och frågar: "Hej! Kan du ta min spinningklass om en och en halv timme!"
Men nu är ju spinning en sådan aktivitet som man faktiskt kan köra lugnt på om man har självdisciplin. Jag körde med pulsbältet som alltid och var såå duktig och höll mig inom min tänkta låga pulsgräns ända till Mando Diao-låten Im gonna dance with somebody kom då jag glömde bort mig för ett ögonblick. Det är dynamit i den låten. Nåja min kropp tycks ha förlåtit mig och jag har klarat av alla dagens patienter, ringt alla samtal och skrivit klart två Fysisk Aktivitet på Recept.
Jag har också läst i Unni Drougges bok Boven i mitt drama kallas kärlek men när jag kom till sidan 126 där hon meddelar sina barn att de hädanefter skulle bo hos sin far, fick jag så ont i magen och blev så arg på hur någon kan bära sig åt som hon. Svika sina barn. Hellre hugger jag av mig armarna! Jag fick en sån vansinnig längtan efter min egen goa, coola tonårsgrabb som har blivit för stor för att ha tid för morsan och Svenne.
Jag har övertalat honom att följa med och se Harry Potter. JAG VET att jag är sentimental men vi har sett alla Harry Potter tillsammans. Vår trivsamma trio. Som numera har blivit en dammig duo...

Kramar Åsis


När ni funderar på hur ni ska hinna med barnen, så kan jag meddela att det kommer en tid när de inte har tid med er...


Här tävlar jag triathlon. Ja som ni ser så var jag i god form då. 

Träning -världens bästa medicin.

Jag har sagt det förr och säger det igen. Träning är världens bästa läkemedel. För min del är det nog de antidepressiva och ångestdämpande egenskaperna som väger allra tyngst. Det slog mig häromdagen att det verkligen är stor skillnad på mitt humör de dagar jag tränar och de jag inte tränar. Svenne upplyste mig också om det. Han tyckte häromdagen att det var en smula irriterande att jag ideligen for upp ur soffan för att hämta saker medan jag upplyste honom att det var deprimerande väder. När jag med blandat resultat försökte sitta på min pilatesboll i lotusställning utan att hålla i mig medan vi såg på film, frågade han stillsamt:
"Du kanske ska gå ut och springa en runda?"

Hagaparken beware!

Tårta, träning, jobb och skrivande

Jaha, så har en vecka rusat förbi i raketfart igen. Eftersom jag har fått en årsring till att stoltsera med blev det tårta i helgen. Och ja, det är inte ofta jag säger det, men jag lyckades faktiskt med att både göra en tårta och en toscakaka som var god.

Givetvis fotograferade jag det hela.


Lilla Vilgot hade kul med min nya fina pilatesboll.


Arvid och Mattias och en del av gästerna som åt av min tårta.
De lär ha klarat detta och ännu vara vid god hälsa...

Efter det äventyret följde faktiskt några sköna träningspass av egen träning och inte bara instruktörspass. Jag lyckades ta mig ut i Hagaparken och löpträna och vid ett av tillfällena följde Svenne med mig och tog lite bilder av min backträning.

Här får jag instruktioner av Svenne. Jag vet inte om det handlade om hur
man springer eller hur man fotograferar, men han ser ut att vara säker på sin sak...


Här försöker jag verkligen att visa hur lång och brant backen är...








Jag kan väl bara konstatera att det var länge sen man höll på med triathlon nu...

Jag har också hunnit med att arbeta under veckan och det är ju bra :-) och jag bara fortsätter att tycka att jag har ett toppenjobb. Jag förstår att jag priviligierad. Jag har också suttit på kära gamla favoritfiket Rittan och skrivit så fingarna glöder. Den ena hälsoboken för ungdomar är nu så gott som klar. Det återstår korrekturläsning och sista puts så ska den sen skickas på tryckning. Boken är ett projekt som jag påbörjade eftersom jag träffade så många ungdomar i mitt dåvarande arbete på drogmottagning som visste så lite om egenvård. Tanken är att den ska finnas på skolor och institutioner och jag ger ut den med utvidgad kopieringsrätt så att man fritt får kopiera ur den så länge som man inte avser att använda materialet kommersiellt.

Det andra manuskriptet om viktbalans är nu också så gott som färdigt, men vis av erfarenheten vet jag att det är ett långt arbete med att skicka ut till förlag och vänta på svar osv. Får jag inget positivt besked innan nästa sommar kommer jag att ge ut boken i eget förlag, men visst skulle det vara roligt att bli utgiven i ett etablerat bokförlag.

Ha det gott i solen!
Kramar Åsis

Härliga träningspass i ryggen

I fredags ägnade jag mig åt lite hederlig hemträning med mina gamla goa hantlar och min lika gamla Reebok spinningcykel. Det är faktiskt ganska slående hur enkelt det är att träna igenom sin kropp hyggligt fast att man bara har tillgång till hantlar.


Jag har också kört några sköna PT pass som jag faktiskt känner mig riktigt inspirerad av. Det känns förövrigt så himla roligt med träningen just nu. Vad sägs om uppvärmning med jogging, sen zig zag steg. Därefter växlande ben mot trappsteg, därefter löpning med nudda händerna i golvet var tionde steg. Boxning mot pad och mitsar (jag håller i dem och den tränande boxas). Därefter kör man hårdträning med pilatesboll. Övningar som kålmasken med underbenen mot pilatesboll är grymma. Knäböjar med ena benet på pilatesboll är helt makalöst jobbigt och effektivt. Situps och ryggresningar är ju obligatoriskt. Sen lade jag in chins men med avlastning iform av tjocka gummiband som man knyter ihop och står i. Helt perfekt för då får man nämligen kroppen i samma position som när man kör helt fritt och inte som när man kör i maskin.
     
Oj oj vad ryggen får jobba.

Så småningom kom jag upp...

Sedan lade jag in koncentrationscurls sittande på pilatesboll och det är ju kanon! Enda nackdelen med den övningen är att den tar dubbelt så lång tid som stångträning, cable och maskin. Sen lade vi in en mördare och det är bröstpressar och tricepspressar mot pilatesbollen. Sist men inte minst kvastträning som rörelse och flexibilitetsträning. Jag ska ta mig i kragen och fota lite övningar kring detta. Det är fantastiskt bra träning både för att förebygga skador men även som rehab, inte minst för frozen shoulders m.m.

Ha det gott!
Träningshälsningar 
 Åsa-Helena


Löpning spinning och löpning igen -gud vad jag är stolt

I torsdags var det Yvonnes tur att ha spinningen och jag hade alltså några morgontimmar att disponera hur jag ville. Därför bestämde jag på onsdagen att den här gången skulle jag gå på hennes pass och jag skulle också jogga dit och hem. Jag och Svenne gick o lade oss i god tid på onsdagskvällen enligt vår nya hälsostrategi. Mattias var ute med kompisarna och hann inte komma hem innnan vi lade oss, men han börjar ju bli en stor gosse och mobil har han ju.
Jodå den kunde han använda också! Klockan halvett får vi ett SMS att han glömt nyckeln och att vi måste komma ned och öppna. Efter en halvtimme har han fortfarande inte dykt upp. Efter ytterligare en liten stund får vi ett SMS: "Missade tåget måste gå hem från Huvudsta" Kunde inte ungen ha väntat med att SMSa då!!! Nähä så då fick vi gå ned och öppna porten och sen följde halvtaskig sömn tills ungen äntligen kom intravandes vid halvtvå! KUL! Speciellt för Svenne som skulle upp halvfem. Jag hoppas att ni som funderar på att skaffa barn förstår att man gör det för att få veta att man lever! Och för att ständigt oroa sig när det börjar bli större....
Nåja jag kom upp lite efter kl. fem och åt gröt och kände mig faktiskt  riktigt pigg, så jag höll fast vid min föresats och tog på mig träningskläder och löpdojjor innan jag han fatta vad som hände. Och det blev en härlig löptur ned till gymmet. Det hade inte blivit sådär äckligt hett ännu (förlåt så får man ju inte säga, jag vet), jag menar underbart varmt...

Jag förstår egentligen inte varför Sverige kallas för mellanmjölkens land, det stämmer ju inte. Det är antingen svinkallt, superslaskigt, jättegrått, jätteblött eller superhett. Det finns väl inget mellanmjölkigt med det? Nåja jag kom fram till gymmet och kände mig pigg som en mört. Malin i repan blev förvånad och trodde att jag hade missat att jag inte hade passet, men jag kunde lugna henne. Yvonne såg också lite paff ut för hon trodde också att det hade blivit ett missförstånd, men blev jätteglad över att höra att jag tänkte hänga på. Jag tror att vi blev hela 6 stycken personer på klassen och det är faktiskt mycket för att vara mitt i semestern. Yvonne körde ett jättehärligt pass med tre långa backar som vi fick kämpa med. Hennes musikval passade mig ypperligt i smaken och till min stora glädje körde hon också en lång Rammsteinlåt som jag inte hade hört förut. Jag gillar när man bryter av med lite råare tongångar... När jag kom hem mådde jag som en prinsessa och jag blev nästan sur på mig själv över att jag så sällan kommer iväg och kör för mina kollegor och att jag så sällan mixar ihop mina pass med annan träning. Jag kan faktiskt skylla på att jag inte har så mycket tid över, men å andra sidan så är det där med att ha tid relativt. Det säger ialla fall min chef Lennart på vårdcentralen där jag jobbar. Han har läst Bodil Jönssons bok om tid och han verkar få tid till det mesta. Jag fattar inte hur han gör. När jag tänker på honom kommer jag att tänka på Nike reklamen JUST DO IT. Det är nog så han gör. Och det är nog så jag borde göra mer, för de flesta hindren finns trots allt  våra huvuden.


Mina favoritgympadojjor. Inte Nike men väl Adidas.

Sluta trixa med maten- Sov istället

Jag vet att stressforskningens fader Hans Selye en gång sa: "The best constructor of a car is not necessarily the very best driver". Det tröstar mig att tänka på eftersom jag motvilligt måste medge att mina egna sömnvanor faktiskt inte har varit helt bra. Under flera månader har jag varit jättetrött och somnat i soffan framför TVn så fort jag har satt mig och det är väl kanske inte så väldans konstigt när man går upp vid fem. Men när jag också blev trött under min träning då blev jag faktiskt lite orolig. Jag märkte också att jag hade gått upp i vikt för jag började få svårt att knäppa jeansen. Jag hade ju också provat på LCHF i och med att Svenne hade gjort det och kanske bidrog detta också till mina byxproblem. Hur som helst började även Svenne reagera på min trötthet till slut.

Så jag gick till läkaren och tog en massa prover. Kanske hade jag börjat få problem med sköldkörteln tänkte jag för mig själv. Men icke. Läkaren konstaterade att alla (och det var många) prover visade på finfina värden. Han frågade om jag åt kosttillskott för alla värden var på topp. Nä svarade jag sanningsenligt, jag äter bara omega-3. Då måste du ha ett bra kosthåll sa läkaren. Då sträckte jag på mig litegrann:-) Fast egentligen är det väl Svenne som ska ha äran...
 Läkaren frågade hur jag sov och jag svarade bra, men när jag väl började tänka efter så var faktiskt min sömn inte så bra. Eftersom jag brukade somna  i soffan framför TVn så blev jag liggande där i ett par timmar och sen piggnade jag till eller blev väckt av min kära make och började därefter att göra iordning alla prylar inför morgondagen. Det blev ju helkonstigt. Och varför gör man så? Jo för när man kommer hem vid åtta så tycker man att det är så tråkigt att bara äta och gå och lägga sig. Men då får man fråga sig om det verkligen är värt att vara trött hela dagarna för att man vill se (läs somna in till) kommissarie Montalbano. Nä. Dessutom blir man inte bara trött av att sova dåligt, man blir faktiskt fet också. kroppen blir oerhört stressad av sånt. Forskningen visar att hormonkurvorna ser ut som på en person som lider av typ 2 diabetes om man slarvar med sömnen. Man kan säga att man ökar alla fettinlagrande hormonerna och sänker de fettförbrännande. Ganska korkat va?
Nåja både jag och Svenne började faktiskt med att lägga oss tidigare och det tog inte lång tid förrän byxknappen gick att knäppa lättare igen. Just nu är jag pigg som en mört och hoppas att det förblir så.


Funderar du på dina sömnvanor? Här kan du kolla hur du ligger till.

•1.      Är du mycket aktiv och i farten på kvällen innan du  lägger dig?    

•2.      Dricker du kaffe eller te efter kl 16?    

•3.      Röker du?     

•4.      Använder du alkohol eller sömnmedel för att somna?      

•5.      Är ditt sovrum för varmt eller för kallt?      

•6.      Störs du av ljud eller ljus i sovrummet?    

•7.      Ligger du ofta vaken mer än en kvart innan du somnar?    

•8.      Ligger du ofta och oroar dig för att du inte kan somna?    

•9.      Känner du dig dåligt utsövd när du vaknar?    

•10.  Sover du på dagen (även korta stunder?)    


Känner du att du vill kolla mer hur du sover så kan du fylla i en sömndagbok under en veckas tid och kolla hur många timmars sömn du verkligen får. Du ser också hur många gånger du vaknar under natten.

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/blankettarkiv/Somndagbok.pdf

  

Lite tips

  • Lägg dig vid ungefär samma tid på kvällarna.
  • Ligg inte i sängen utöver den tid du ska sova, utan håll fast vid tiderna, särskilt vid uppstigning även om du sovit dåligt. Detta kan annars bli en ond spiral. Sover man längre på morgonen blir det svårt med att gå och lägga sig i tid på kvällen.
  • Varva ner ett par timmar före sänggåendet, både fysiskt och psykiskt. Att sitta framför datorn är inte att varva ned.  Sänk gärna belysningen i rummet du sitter i så att kroppen ställs in på sömn.
  • Ät inte för sent på kvällen, men gå inte heller och lägg dig hungrig.
  • Varm dryck kan underlätta insomnandet, dock inte kaffe och te efter kl 16, (detta beror ju förstås på när du går och lägger dig).
  • Motion är bra för sömnen, men inte de två sista timmarna innan du ska sova.
  • Se till att sovrummet är mörkt, svalt och tyst.
  • Prova med öronproppar om du störs av ljud.
  • Om du måste kliva upp för att gå på toaletten eller amma eller liknande. Se till att du tar på dig varmt om fötterna så att du inte piggnar till av kylan på golvet.
  • Om problem håller dig vaken skriv ner dem och försök att lösa dem på dagen. Ett väldigt bra sätt att hantera orostankar på är att tillämpa s.k. oroskvart eller grubbelkvart som går ut på att man bestämmer sig för en fast tid på dagen där man får grubbla över problem och helst också ägna sig åt problemlösning. Om problemet är olösligt får du acceptera detta och anse att du åtminstone har gjort vad du kan.
  • Alkohol ger dålig och ytlig sömn och är verkligen ett dåligt sömnmedel.
  • Undvik att använda sömnmedel regelbundet. Många upplever att de blir dåsiga dagen efter och sömntabletterna bidrar inte till att du själv kommer in i sköna sömnvanor.
  • Träna dig i att slappna av. 

Ha det bra och sov gott!
Åsa-Helena


Snabbsemester i Skåne

Ber om ursäkt för att jag inte skriver förrän nu, men dygnet har inte riktigt räckt till. Detta i synnerhet nu när jag har bestämt mig för att sova mer, men det återkommer jag till. Nåja. i torsdags åkte jag ned till min väninna på Flyinge igen och hade en jättehärlig semester. Jag passar på att lägga in riktigt mycket bilder så att min blogg inte riskerar att bli innehållslös för att citera en Metrobloggare som intervjuades i ja, tidningen Metro. Flickan skrev om mode i sin blogg och skrev att en blogg skulle innehålla bilder och inte en massa text för då blev den alldeles för innehållslös?!! Jag har alltså HELT missuppfattat vad som menas med innehåll! Därför lägger jag in MÅNGA bilder nu så att bloggen inte blir innehållslös :-)
 
Första dagen inledded att Nora fick nya skor av den duktiga hovslagaren Alex. Lilla Leo diggade till radion.

 
Visst är hon en rasande grann häst!


Medan Soffi fixade i stallet kollade jag och Leo in hästhagarna...

 
Soffi undrade vad jag ville göra och jag sa att det inte spelade någon roll. När hon insisterade på att jag skulle förslå något så kom jag på att jag inte hade sett The turning torso i Malmö, så då åkte vi dit.

 
Personligen blev jag inte så imponerad över torson faktiskt. Jag tyckte att det såg ut som att den redan började bli solkig, så det lär inte bli roligt att göra rent den den sen. Tjing för att slippa det. Nåja, husen framför var byggda i Hammarby sjöstadstil och jag kan inte låta bli att tycka att blir för stelt. Det är för lite gräs och grönska och alldeles sterilt. Det blir för konstgjort för min smak, men det är ju tur att vi alla är olika.


Självklart var vi även i Lund och då måste man ju fota domkyrkan (det är väl domkyrkan jag har fotat?..eh? host host). Leo nickade i alla fall när jag frågade honom...

Så här ser det ut på en del gator i Lund. Är det inte vackert?


Lomma beach. Det här är ett hett ställe numera. Området är också grymt exploaterat öh, jag menar utbyggt och stilen är ja, precis som i Malmö och Hammarby med flera ställen. Här är dock betoningen mer på att det är bra att ha pengar när man bor här. Jag menar så att man har råd att lägga upp yachten intill bostaden, inte helt långt ifrån vrålåket man har på parkeringen.
Leo upptäckte att det var jättekul att bada och jag upptäckte att det var smart att smörja in sig med MASSOR av solskyddskräm. Jag läste Lisa Marklund och tyckte att boken Livstid var spännande. Dock tyckte jag kanske att personerna i boken inte riktigt blev levande utan de blev lite väl distanserat beskrivna. Enligt min smak alltså. 

Jag sov jättegott i Soffis gästrum och jag blev väckt av en levande liten väckarklocka som heter Leo
Han upptäckte att det går att lyssna på musik med min mobil och det var jättekul.


Man kan ju inte åka till Flyinge utan att ha sett lite ridning. Här galopperar Soffi en något stallmodig Nora. Tro det eller ej, men jag red faktiskt en liten stund. 172 cm över manken kändes väldigt högt måste jag säga och jag höll mig till skritt och trav. Jag tror att det var 15 år sedan jag red, kanske mer.


 
När vi kom till Staffanstorp stannade vi till vid örtaträdgården där och fikade och vet ni vad jag fick tag på! Jo äkta gammaldags äppelmust. Sån där härlig hemmagjord variant som vi gjorde när jag var barn och tillbringade somrarna i Falkenberg. Då plockade man äpplena i trädgården och åkte till musteriet med dem och fick en helt fenomelt god sommardricka och som var betydligt hälsosammare än dagens läskeblask. Självklart åt vi kaka till. Jag tog solroskaka och Soffi tog kanelkaka och så tog vi grädde till såklart. Det är bara hälsosamt...

Efter det äventyret var det bara att åka raka vägen tillbaka och packa resväskan för hemfärd till kära gamla Solna igen. Under resan hann jag läsa färdigt Lisa Marklund och skriva lite på ett av mina bokprojekt. Dock gjorde jag detta för hand vilket ju är helt fel om man åker första klass på tåget. Så gott som alla satt och knappade på sina datorer. Själv hade jag bestämt mig för en datorfri helg och det fick jag, bortsett från en google sökning på The turning torso. Efter en riktigt härlig minisemester var jag åter på jobbet på måndag, och jag kanske är konstig, men jag älskar det!

Kramar från Åsa-Helena


RSS 2.0