Bo (Boa) Amnell -en fantastisk idrottsprofil och eldsjäl har gått ur tiden

Fick i går reda på att min läromästare och mentor i triathlon, Boa Amnell har avlidit. Han kämpade tappert mot musikelsjukdomen ALS (Amyotrofisk lateralskleros som är en neurodegenerativ nervsjukdom och leder till att de nervceller som styr kroppens muskler gradvis förtvinar. 1996 började jag med triathlon och blev medlem i SPIF triathlon. Där togs jag om hand av Boa som lärde mig att simma frisim och hjälpte mig och lärde mig det mesta när det gäller sporten. Boa var en oerhört generös och positiv människa. Han var också en otroligt duktig och hängiven idrottsman med mängder av meriter inom cykelsport, simning och triathlon och att vara så vältränad som han var är få förunnat.   
Jag är tacksam över att jag fick lära känna honom och mina tankar går nu till Boas fru och barn.
Idrottsvärlden är nu bra mycket fattigare utan honom. Och övriga världen också för den delen.

Jag glömmer aldrig fina goa generösa människor, så dig Boa kommer jag aldrig glömma!

Läs mer om Boa på SPIFs hemsida http://www.stockholm-triathlon.se/ 

Angående svaga ryggar

Jag älskar forskning om träning, inte minst när det handlar om att behandla och förebygga smärta. En av lärarna och forskarna på GIH, Eva Andersson berättade att hon och tillsammans med  kollegor hade funnit att personer med diffusa ryggsmärtor hade väldigt svaga höftböjare (iliopsoas). Det klassiska har ju varit att när man skulle köra bålträning med klienter så skulle man försöka att koppla bort höftböjarna i bålträningen för att få med mer träning av bålmuskulaturen. Detta kommer nu helt på skam. Det är alltså bra att träna höftböjarna. Om man går snabbt så involverar man mer av höftböjarna än vid löpning. Promenader är bra även för ryggen. Och de gamla klassiska situpsen med fötterna under stöd står sig fortfarande.

Ha det gott!
Kram Åsis

Fysisk aktivitet på recept, nya spännande uppdrag och författarkurs

Ja det har inte blivit mycket tid över för bloggande på sistone, det ska gudarna veta. Först var det utflyttning till barack p.g.a att hyreshuset vi bor i ska totalrenoveras och sen var det kurs i Fysisk aktivitet på GIH, författarkursen jag äntligen kom in på och sen fick jag som grädde på moset ett jättespännande konsultjobb inom träning. Ja just det så går jag ju kurs i neuropsykiatri också, förutom jobbet på vårdcentrumet.
Jag ska ALDRIG planera såhär tidsoptimistiskt mer.

Ja nu har vi alltså utsikt mot vår lägenhet som ser ut såhär för närvarande


Så här ser vårt nya radhus ut och adressen är Barack 4...


En liten glimt av atmosfären i "radhuset". Tycker faktiskt att det funkar väldigt bra att bo så här. Man kommer varandra närmre om man måste dela på 44 kvadrat. Tänk vad stor vi ska tycka att vår lägenhet är sen...


En nostalgitripp angående kroppsideal mitt i flytten

Har tyvärr haft dåligt med tid att blogga på senaste tiden, och de gånger jag har försökt att göra ett inlägg den senaste veckan så har det gått så trögt att ladda upp text och bilder att jag har tappat sugen. Just nu är vi mitt i en flytt eftersom vår hyreslägenhet ska totalrenoveras. Vi ska bo i en barack i två månader och på söndag kväll ska allt vara färdigpackat. Vi trodde att det var till nästa helg flytten skulle ske. Snacka om stresspuls!!
När jag gick igenom en bokhylla med träningsböcker hittade jag Lena Trulssons härliga inspirerande bok Själ att träna. Boken är fylld av bilder på Lena och enligt mig representerar hon ett sunt, vackert, vältränat, kroppsideal. Lena var Sveriges första officiella mästarinna i kvinnlig kroppsbyggning och var aktiv på 70-80-talet.
Det är en sån underbar kontrast till dagens kroppsideal där man antingen ser ut som en man om man är bodybuilder eller så är man utmärglad som Anna Anka, som åtminstone själv påstår att hon är en förebild för svenska kvinnor. Personligen tänker jag att hon också kan ge osteoperosen ett ansikte framöver...

Här är boken med Lena Trulsson. Tyvärr finns den inte längre i handeln men den går att få tag på begagnad. Den innehåller träningstips som står sig än idag.

Härligt med ett vältränat kroppsideal som både är vackert och hälsosamt.
Inte så vanligt idag dock...

Kära pilatesboll

När pilatesbollen introducerades för den breda massan så var jag faktiskt tveksam till att köra på den med mina PT klienter. Jag var rädd att individer med dålig rygg skulle knäcka till ryggen eller sträcka sig. Idag kan jag inte tänka mig att vara utan pilatesbollen i träningsuppläggen.
Givetvis måste man använda sitt (förhoppningsvis goda) omdöme och inte utsätta sig själv eller klienter för alltför avancerade övningar för tidigt, men det går att smyga in pilatesbollen i så gott som samtliga klienters träning. Är man helt ovan vid bollen så kan man börja med att bara sitta på den och sedan försiktigt börja med en liten rörelse i situpsen. Ryggresningarna kan man börja med att bara ligga med magen mot bollen och balansera och känna sig för.
Här är några fiffiga övningar för dig som vill träna funktionellt:


Ryggresningar. Dessa kan du spetsa till genom att lägga
till en vridning som på bilden. Börja med raka och avsluta
med några sett vridningar åt var sitt håll. Bli inte bekymrad
över att det kan kännas lite instabilt. Detta gör bara att fler
muskler får vara med och balansera.


Klassiska situps fast med pilatesboll. Ju mer säker du blir
desto större rörelse kan du göra. Gör övningen tuffare genom
att hålla fingrarna vid tinningarna och armbågarna rakt ut.


Detta är en variant på knäböj men man gör detta med ett
ben i taget. Jag lovar att du kommer att bli imponerad över
hur många muskler som måste vara med i denna övning,
om du inte har provat denna förut. 
Även rörligheten förbättras i en sån här övning.


Här gäller det att hålla upp överlivet och "skjuta" bollen bakåt.
Sträva efter att hålla underbenet lodrätt. Det är svårt men övning
ger färdighet, och oj oj vad det känns i ben och rumpa!

Kram Åsa-Helena


Energikickar och jantelag

Jaha så har en ännu en vecka nått mot sitt slut. Det har varit en väldigt händelserik vecka som både har gett mig energi och tagit energi. Veckan började med ett av det mest energisugande möte jag någonsin har varit på där man slösade bort dyrbar tid med att bara dra igenom en lista med information istället för att använda tiden till ett intressant och givande erfarenhetsutbyte. Jag har som filosofi att vara öppen och frågvis eftersom den strategin har gett ovärderlig kunskap, men se det uppskattades inte på detta möte. Varje fråga jag ställde bemöttes med mer eller mindre en idiotförklaring. Kanske blev det extra hemskt eftersom det här var människor som ska föreställa yrkesmänniskor som är proffs på mänskliga beteenden och känslor.

Det var så hemskt att om inte en vänlig dam hade fångat upp mig och erbjudit mig skjuts in till stan så hade jag nog tagit till lipen av besvikelse. Istället ledde nu detta hemska möte till en bekantskap med en häftig dam som både sysslade med psykoterapi, akupunktur och skrev böcker och bara sprudlade av energi och glädje. Så dagen blev bra till slut ändå.

Tisdagen ägnade jag åt spinning, ha PT och sen psykoterapi. Helt klart energigivande! Eftermiddagen blev mysig och tillbringades på favvofiket. Sonen Mattias hakade på och fikade och borstade sedan tänderna och gick till tandläkaren och lagade ett hål i tanden. Han kom tillbaka helt fascinerad över att vara bedövad, för det hade han aldrig varit med om! Snacka om att det är orättvist! Han borstar tänderna varje skottår och ändå hade han sitt första hål arton år gammal!!

Nåja tillbaka till saken. Jag är så lyckligt lottad att jag är omgiven av så härliga och fina människor att jag nästan hade glömt bort hur det är att råka ut för den berömda jantelagen.

Kommer ni ihåg den? Aksel Sandemose skrev om den i boken En flykting korsar sitt spår (1933). Jantelagen formulerar i ord den oskrivna lag, som säger att man inte får sticka upp och tro att man är bättre än andra på något sätt. Sandemose menade att människor i Skandinavien var präglade av detta synsätt.

Så här formulerade han lagen:

  • ·         Du skall inte tro att du är något.
  • ·         Du skall inte tro att du är lika god som vi.
  • ·         Du skall inte tro att du är klokare än vi.
  • ·         Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
  • ·         Du skall inte tro att du vet mer än vi.
  • ·         Du skall inte tro att du är förmer än vi.
  • ·         Du skall inte tro att du duger något till.
  • ·         Du skall inte skratta åt oss.
  • ·         Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
  • ·         Du skall inte tro att du kan lära oss något.

Numera börjar ju detta synsätt försvinna, tack och lov, för det för ju knappast med sig någonting positivt, men här och var dyker den upp. Det den här lagen gör är att ge dig skam och det är en av de mest ”avstängande” känslor som finns. Funktionen av skam är att avbryta ett beteende, det är därför den används för att få medlemmar i ett socialt sammanhang att inrätta sig i ledet. Bär man sig exempelvis illa åt så blir man utfrusen och får skämmas.

I dag vet man att stolthet över den man är och god självkänsla är oerhört viktigt för den psykiska hälsan och faktiskt också för den fysiska, kroppsliga hälsan också. Därför är det så tråkigt att många ägnar sig åt att praktisera jantelagen.

Positiva jantelagen
Glädjande nog finns det kloka människor som har skrivit om jantelagen till en positiv sådan och här är en version av den positiva jantelagen:

  • ·         Du skall tro att du är något.
  • ·         Du ska tro att du är lika god som alla andra, och alla andra lika goda som du.
  • ·         Du skall tro att du är lika klok som andra, ibland klokare.
  • ·         Du skall veta att du är lika bra som andra.
  • ·         Om du vet att du gör ditt bästa kan du uppskatta dem som är bättre.
  • ·         Ibland vet du mer än andra.
  • ·         Du är inte förmer än andra, men du är enastående som alla andra.
  • ·         Du duger till mycket.
  • ·         Skratta åt dig själv och din värld, det gör dig fri.
  • ·         Du skall tro att många bryr sig om dig.
  • ·         Du skall tro att du kan lära andra en hel del och lära av dem.

Tänkvärt, eller hur?



Kram och trevlig helg!
Önskar Åsa-Helena

 

 







RSS 2.0