Information om hälsoenheten i Södertälje och välbehövlig föreläsning om kost

Förra veckan bara rusade förbi. Förmodligen för att den var så händelserik. På måndagskvällen var jag och en kollega på information och presentation av hälsoenhetens i Södertäljes arbete. Det var ett jättetrevlig arrangemang och jag som egentligen är en riktig skeptiker till insatser mot fetma (för att jag tycker att de är så bristfälliga) blev glatt överraskad av att höra att de arbetade mycket långsiktigt och med såväl grupper som individuell behandling. Dessutom skall de starta kurser för invandrare på deras hemspråk ,vilket är mycket välbehövligt i det området. Sedan vill ju givetvis läkemedelsföretagen vara med och leka så en representant för läkemedlet Reductil var där och nämnde helt kort att många blir hjälpta av att de börjar gå ned i vikt av medlet och på så sätt blir inspirerade att fortsätta med sin livsstilsförändring. Hmm tveksamt... Nåväl efter presentationen följde trevligt mingel och en jättefin buffé och jag träffade många intressanta människor som sysslade med livsstilsförändring.
På tisdagen var jag och min kära väninna Ninis på föreläsning med Marie Broholmer som arrangerades av Svenska Idrottsmedicinsk förening. Marie har sedan 1996 arbetat inom idrotten bland annat som kostrådgivare åt Sveriges Olympiska Kommitté och föreläsare på Bosön. Det var en jättebra föreläsning, för den rätade ut en rad frågetecken kring forskningsläget och den konsensus som råder inom kostområdet. Budskapet var att de gamla kostråden står sig och kolhydraterna likaså. För en person som tränar lätt träning några gånger per vecka så krävs ca 5-7 g kolhydrater per kilokroppsvikt per dag. Det blir 420 g för en person som väger 60 kg. För att få i sig de kolhydraterna krävs det :

1 port flingor 23 g
2 bananer 46 g
1 äpple 13 g
1 apelsin 13 g
8 skivor bröd 80 g
1 glas apelsinjuice 20 g
2 port pasta 78 g
2 port ris 82 g
1 glas mjölk, fil el. youghurt 50 g
1 dl majs 14 g
Tot 419 g

Man får äta ganska mycket för att få i sig det, eller hur?

Får man i sig för lite kolhydrater så löper man risk att bli skadad och drabbas av infektioner eftersom immunförsvaret påverkas. En ny trend som kallas "Train low-compete high" går ut på att man ska träna på lågt intag av KH och sedan när man tävlar ligga högt på KH. Det var flera i publiken som hade testat detta och de sa att det gick att träna distansträning med lågt KH intag men det absolut inte att göra någon kvalitetsträning.
Detta har jag givetvis berättat för Svenne, men än så länge så tycker han att han tränar jättebra på sin nya diet och han tycker att han inte blir lika uppsvälld i magen som han brukar bli av kolhydratrik mat. Det är ju kanske inte så konstigt eftersom kolhydrater binder mer vätska. Man måste ju ät lugnt och tugga maten noga också. Se bara vad som hände den här hajen som simmade i ett av våra akvarier som finns på min arbetsplats. Han fick för sig att han skulle äta upp sin kompis. Han tuggade inte maten noga utan satte i halsen och dog...



Den som gapar efter mycket...

På torsdagen var jag och Svenne ute och promenerade i Hagaparken på morgonen och jag lurade upp Svenne på Hagakullen. Det är ju lika bra att bli ordentligt flåsig när man ändå håller på. Jag sprang före och fotade sen Svenne när han kämpade på uppför backen. Han vägrade nämligen att springa.

Jag vet inte vad det är med min man, men han är så rolig att retas med...


Det kanske inte ser så brant ut men tro mig, Hagabacken är grymt jobbig.





Nu ska ju Vickan och Daniel flytta till Haga. Det har jag inget emot, såvida inte någon del av parken ska spärras av.


Återkommer här angående säloljan

Jag lovade ju att återkomma om säloljan efter att jag och Svenne hade kollat detta. Tydligen ligger det till såhär: fiskolja innehåller EPA och DHA, något som vi behöver. Av det som inte används bygger sen kroppen ytterliga en omega 3 fettsyra nämligen  DPA, vilket den gör väldigt enkelt.  DPA är också en mycket nyttig fettsyra.

Säloljan innehåller en större del DPA, men eftersom kroppen med enkelhet kan bygga det själv så finns det inte så stor fördel med detta. För av DPA har kroppen mycket svårt att bygga åt andra hållet, dvs. EPA och DHA. Det är således koncentrationen av omega-3 (DPA och EPA) man ska vara uppmärksam på.


När det gäller den etiska aspekten på hur sälarna slaktas så har vi inte blivit övertygade om att denna går till på ett bra sätt. Många uppgifter finns om att djuren svårt skadade flyr ned i vattnet för att dö en plågsam död. Vi har därför beslutat att fortsätta med vår fiskolja som förut.


Kramar Åsa-Helena (Svenne hälsar)


En sån här sötnos vill man inte ha på sitt samvete... Inte ens om den var en fulnos...


Svenne har börjat med LCHF

Jaha nu har ju Svenne gått och börjat med LCHF diet,  och som vanligt gör han ju allt sådant med en sån lätthet. Det har alltid varit så. Samtidigt är han väl proffs på just diet eftersom han har härjat i bodybuildingvärlden i tre decennier. Så nu sitter han där med keso, fet creme fraiche, krossade linfrön, caschewnötter och valnötter och knaprar. Själv provade jag med scramble eggs och lite kokt blomkål som puttrat i smör och grädde och tvi vale! Det var ingen hit till frukost. Jag får fortfarande kväljningar faktiskt. Förmodligen kommer jag att lägga på mig om Svenne ska fortsätta med det här för jag tänker verkligen inte vara utan kolhydrater. Men det kanske blir en ny diet -ät högt fett, högt protein OCH högt med kolhydrater? :-)

Kramar Åsis


Fettförespråkare bildar bolag

Ingen har väl missat hög fett och protein och låg kolhydratsmetoden LCHF och Annika Dahlqvist? Om ni har det så kan ni gå in och läsa lite på hennes blogg om ni är intresserade. Hennes blogg är en av de mest välbesökta i landet och hon är alltså läkaren som först blev varnad av socialstyrelsen för att hon gav kostråd som inte låg i linje med beprövad vetenskap men som sen fick rätt när det gäller kostbehandling av patienter med diabetes.
http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=p_class_msonormal_style_margin1

Nu bildar flera av fettspråkarna bolag för att lära läkare om kost. VD för bolaget är juristen och författaren till boken Fettskrämd, Lars-Erik Litsfeldt och syftet är att de ska tjäna pengar på en rad olika sätt som medlemskap, rådgivning via företgets sajt, utbildningar och föredragshållning. Andra delägare är Bitten Jonsson, Frank Nilsson, Åsa Lundberg, Erik Edlund, Per Wikholm och Nils Bruhner.  Hittills har man arbetat gratis och nu vill man alltså få tillbaks för de år och den tid de har lagt ned. Undertecknad tror dock inte att att de inblandade har arbetat helt utan bröd eftersom de ju faktiskt har haft stora framgångar med sina böcker, men vad vet jag.

När det gäller Annika Dahlqvist som tidigare fick en laptop insamlad åt sig eftersom hon inte ville tära på familjeekonomin som fått stryka på foten för allt idéellt arbete hon har lagt ned,  så är hon inte delägare men ska förmodligen hålla en del föredrag.

När det gäller Annikas inställning att man inte ska tjäna pengar på verksamheten så tycker jag att hon gör helt fel. Hon vill ju bedriva egen forskning kring ämnet och behöver alla pengar hon kan få, då förstår jag inte varför hon inte utnyttjar den enomra potential hon har att tjäna pengar via sin blogg, varumärke m.m. Nåja det är bara min åsikt. Annika själv tycks vara en mycket prestige person som är väldigt engagerad i det hon gör. Själv skickade jag en fråga till henne för några år sedan och fick utförligt svar efter EN TIMME! När jag mailade Rössner så var han bortrest i flera månader enligt mailsvaret... Han tjänar nog pengar i alla fall... :-)
Men som sagt, inget ont idet.


Såg Million dollar baby igår och blev så boxningsinspirerad

Dagarna bara rusar iväg. I torsdags tyckte jag att jag fick till en hygglig träningsinsats. Morgonen inleddes med ett spinningpass, därefter cykel hem, in i duschen och iväg till jobbet. Efter jobbet ned till gymmet för att hålla en PT. När jag kom till gymmet låg brandröken tjock över nejden, för tydligen brann det i en fabriksbyggnad intill. Tyvärr luktde det rätt rejält även inne i gymmet så jag har upplevt bättre träningsmiljö faktiskt. Efter PTn tränade jag igenom kroppen som hastigast och hann med några set chins med gummiband också. Det känns i kroppen idag. Gårdagen blev ganska lugn med en liten promenad som enda träningsinsats. Men sen på kvällen sändes ju Million dollar baby med Hillary Swank, och jag har sett den förut, men jag blev så grymt inspirerad av Hillary. Jag kunde riktigt känna svettlukten i näsan när hon kämpade med sin boxning och som vanligt grinade jag kopiöst på slutet.
Idag var det spinning och SEN!:-) var jag bara tvungen att boxas på säcken i gymmet. Jag fick också Svenne att ställa upp som mitshållare och coach. Jösses vad jobbigt det är! Det känns redan i axlarna så jag lär väl få grym träningsvärk, men det får jag ju nästan alltid när jag gör något nytt.
Nu ska jag fixa klart mitt sporttema pass inför veckan som kommer. Om ni inte har sett lapparna så ska jag alltså ha ridsporttema:-) och alla väntar med spänning på hur jag ska få ihop det - och det gör jag också:-)


Äntligen timing med sol och ledighet

För en gångs skull inträffade det fantastiska sammanträffandet att vädret och ledigheten inföll samtidigt! Helt fantastiskt!

Jag och Ninis och en road Matte

Undrar vem av oss som har ett namn som börjar med M...

Jodå det är fortfarande hemskt kul med kaninöron...
Tänk vad man kan bli glad av kolhydrater...Vilgot och Idris son Elias. Undrar om Elias tänker bli lika snabb som farsan...

Nu kanske ni undrar över vad den käre ekorren sysslade med under påskhelgen? Jo det ska jag tala om. Medan vi satt nere i vår härliga park passade ekorren på att sticka upp till vår balkong och smaska på jordnötterna jag hade lagt dit.

När han hade blivit mätt gick han ned till grannen som har balkongen under och grävde ned resten av nötterna i hennes blomlådor.

Nu ska undertecknad gå och knyta mig för att kunna köra så det ryker imorgonbitti på spinningen. Svenne har tipsat mig om att det är bra att lägga fram kläderna i förväg så att man slipper få hysteriska utbrott när man sen ska iväg till pendeltåget och precis har upptäckt att man faktiskt inte äger ett enda vettigt plagg att ha på sig...
Ja han är klok min man...

Glad påsk!

Påskafton inleddes med ett spinningpass med tre modiga deltagare, och så jag, för dagen iförd fjäderdekorationer i håret och kycklinggul top. 

Jag och maken har precis klarat av att bjuda på en påsklunch/middag till vår lilla men naggande goda släkt och ska nu mätta och belåtna sjunka ned i soffan.

Önskar nu er en riktigt GLAD PÅSKHELG!
Kramar Åsa-Helena


Mycket vardagsmotion blev det

I tisdagsmorse körde jag min vanliga spinning och sen mötte jag upp min väninna och gymkollega Helena med sin lilla dotter Olivia. Vi promenerade förbi kära Hagaparken och in till stan där vi givetvis DRACK EN LATTE SÅKLART!! :-)







Sen på onsdagskvällen släpade jag med mig maken ut på promenad för jag har upptäckt att det är fruktansvärt krävande att sitta mycket på arbetet. Måste ut och röra på benen helt enkelt.





På torsdagmorgonen han vi med en promenad i Hagaparken före jobbet. Det småregnade lite grann men vi var ändå så här glada...

 


På pendeltåget till jobbet får jag sällskap med Idris Ibrahim som bor i porten bredvid. Om ni inte känner igen namnet så kan jag berätta att han hörde till en av de bästa löparna i Sverige när det begav sig. Han är bland annat svensk mästare i terräng och kom trea på Stockholm marathon och har massor av meriter med sig i ryggsäcken. Jag minns när han jobbade i Farsta och berättade att han skulle jogga till jobbet...FRÅN SOLNA!
Nu är han  på väg till jobbet på söder. Han berättar att han tänker springa hem och för att inte löpturen ska bli så kort så kommer han springa förbi Kristineberg!!  Han har också sålt bilen för han springer ju ändå dit han ska och när familjen ska någonstans så kan de lika gärna åka kommunalt. Vilken kille! Från att ha känt mig lite duktig kände jag mig nu som en riktig latmask. Jag blev faktiskt lite förbannad på mig själv. Varför springer jag inte i Hagaparken istället? Nä nu ska jag baske mig börja med löpningen. Varje gång jag träffar Idris så vidgar han faktiskt mina vyer. Varför gå när jag kan springa? Svaret börjar på lat och slutar med mask.
 
När jag kom fram till Östertälje där jag jobbar, tänkte jag köpa en kaffe coh precis när mannen i kiosken hade hällt upp kaffet kom jag på att jag hade gett sonen mina kontanter (han påstod att han borde ha påsklovsbidrag). Naturligtvis tog man inte kort i kiosken. Det slutade med att jag fick springa bort till en ICA butik som hade bankomat, men givetvis hann jag inte på långa vägar tillbaks i tid till min buss. Istället fick jag tokgå till jobbet från den sabla ICA-butiken uppför en evighetsbacke. Mannen i kiosken är säkert sur på mig nu för jag hann inte ta mig tillbaka och betala för kaffet. Å andra sidan fick jag inget kaffe heller. Nog för att det är gott med kaffe, men nån jäkla måtta får det faktiskt vara.

När jag sen skulle hem så missade jag bussen -igen. Jag sprang inte, men gick i rask takt och sprang uppför trapporna...

Sälolja under "utredning" av undertecknad och make

Sälolja har kommit starkt i ropet eftersom denna innehåller Omega-3. På flera håll framhålls det att sälolja kan lindra ledvärk och inflammatorisk tarmsjukdom.  Omega-3 sälolja innehåller de tre viktigaste långkedjade n-3 (omega-3) fettsyrorna EPA, DHA och DPA och tydligen innehåller denna mer DPA än fiskolja. Som jag har skrivit tidigare så tillskrivs Omega-3 fett (långkedjade varianten från fisk) en fantastisk rad med positiva egenskaper och några biverkningar verkar man inte ha hittat. Ännu i vart fall... Nåja för egen del finns det en helt annan aspekt och det är hur oljan införskaffas. Jag tänker inte vara med och bidra till en barbarisk masslakt av sälar. Därför ska jag och min kära make försöka få reda på hur sälarna dödas och vad oljan innehåller i förhållande till fiskoljekapslar. Återkommer om detta.
Här är en bild från Hagaparken tagen för en timme sedan. Var tvungen att gå ut och gå efter en tuff dag på jobbet med mycket sittande.


Jag gillar såna här gamla charmiga klotrunda gatlyktor.

Madonnaoutfit kl. 6.45 på morgonen.

I torsdags morse infann jag mig på gymmet iförd en ny variant på min Madonnaoutfit. Allt enligt önskemål från deltagarna. Vi körde Madonnalåtar rakt igenom och hade ganska skoj. Nu är jag emellertid väldigt sugen på att få köra lite blandat igen.

Om ni undrar varför jag ser ut som en katt som precis har ätit upp en undulat ,så har jag precis druckit en klunk vatten som jag håller på att svälja ned...


Och så andas vi med magen!

I fredags hamnade jag och min kära väninna Ninis på Grand Garbo i Sundbyberg, fasen vet hur det gick till. Det var riktigt kul även om jag tycker att den nya ombyggnaden var lite väl mycket "pimpstyle" med VIPbås och mycket bling bling. Jag och Ninis dansade nästan non-stop och jag har en hemsk träningsvärk än idag. Jisses! Svenne skrattar åt min stapplande gångstil. Jag måste nog ut och löpträna tror jag.  


Stort intresse hos äldre att delta i studie om balansträning.

Att ramla kan få förödande konsekvenser när man är äldre, men nu vill forskarna ta reda på om balansen kan stärkas genom att utmanas. I tidningen Medicinsk Vetenskap nr 1 berättar man om en studie som just nu genomförs vid Karolinska Institutet. Det är Professor Elisabeth Olsson, professor i sjukgymnastik vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle. Ett 70-tal personer över 65 år deltar i projektet som ska ta reda på om balansen hos äldre kan tränas upp och om den i så fall leder till en bestående ökad balansförmåga och ökad livskvalitet och minskad risk för att falla. Det som skiljer denna träning som nu testas mot de standardövningar som brukar användas är att personerna blir utsatta för flera intryck samtidigt som de utför övningarna vilket blir mera verklighetsbaserad träning. Inte sällan faller äldre personer när de har utsatts för flera stimuli och blivit distraherade och därför får de utföra övningarna under liknande förhållanden nu. Studien beräknas ta tolv veckor.
Det blir spännande att se hur utfallet blir av den här studien. Glädjande att så många var intresserade av att få tillgång till den här träningen.



Den yngre generationen har slagit ut vårbacken och tränar balansen på annat vis...


RSS 2.0