Att få jobba med det man brinner för-vilken otrolig lyx

Har precis kommit hem ifrån jobbet efter att ha betat av en hel massa journalskrivning så här på kvällskvisten. Det slog mig alldeles nyss att nu har jag ju fått livet precis så som jag så länge har velat ha det. Jag får arbeta med sådant jag brinner för varje dag, och det roliga är att allting smälter samman precis som jag alltid har sagt när folk har frågat hur länge jag ska plugga egentligen och hur hänger psykologi ihop med fysiologi o.s.v. Tre dagar i veckan arbetar jag ju som kurator och kognitiv terapeut i primärvården och där arbetar jag också med friskfaktorer som bra kost, bra sömn och motion. Det är inom så många områden som jag upptäcker att motionen är det mest väsentliga att få till, men tyvärr blir det lätt att de råd ifrån läkaren om motion bara skjuts åt sidan och så tar man en tablett istället. När jag gick min kostrådgivarutbildning sa min lärare att kosttillskott var den lates väg till en god kosthållning. Tyvärr blev aldrig kosthållningen så god som när man åt riktig, bra mat. På samma sätt kan man säga om en rad somatiska åkommor. Så länge som människor inte ser motion som ett av de mest potenta hälsopillren i världen, kommer läkemedelstillverkarna att tjäna enorma summor på alla livsstilssjukdomar som bara tycks öka. Därför är jag väldigt glad över att börja min kurs om Fysisk aktivitet på Recept (FaR) imorgon. Jag har följt fyssen sedan länge i min privata verksamhet och på min arbetsplats används institutet FaR alltsedan jag började där. Piller kan aldrig ersätta motion och det är härligt att se att man inom vården nu går ut satsar hårt på egenvården där motionen har en framträdande roll.

För övrigt så ser jag fram emot att min bok kommer ut nu i dagarna och min författarkurs som jag har börjat på. Den är jättekul och lärorik och jag uppskattar verkligen mina tisdagskvällar på Medborgarskolan. Trots att dagarna är långa och ganska flitiga så känner jag att jag får jättemycket energi, men det är ju inte så konstigt för just nu befinner jag mig i miljöer som befolkas av generösa människor och jag får ägna mig åt sådant jag brinner för. Vilken lyx!



Kram Åsa-Helena


En riktigt trevlig fredag- Fick boken ifrån provtryck

Jag måste säga att jag är nöjd med min fredag faktiskt men jag måste bara få börja med att berätta om mitt asjobbiga löppass i går. Jag var duktig flicka och gick upp på morgonen före jobbet på min spinninglediga torsdag och begav mig till Hagaparken. Min tanke var att jag skulle ta en rask promenad men sen tänkte jag att jag lika gärna kunde köra lite löpträning. Det slutade med att jag körde nära-max-intervaller och det var GRYMT jobbigt men kul. Jag blev alldeles darrig i benen efteråt och idag har jag en ljuvlig träningsvärk. 
Idag hade jag patient på morgonen. Sen rasslade det till i brevlådan och därefter hördes en ringsignal. Det var brevbäraren som inte fick ned posten i brevlådan och ser man på: Jag hade fått ett provtryck på min bok!!
Jippie, jag är så glad!! Jag är riktigt nöjd med den. Dock känner jag mig själv alltför väl och vet att jag om några veckor när boken är färdigtryckt, kommer att tycka att det är massor som jag borde ha skrivit annorlunda. Men skillnaden ifrån min första bok är att jag nut VET att jag kommer att reagera så. Så därför kommer jag att passa på glädjas nu. Och pappa, jag hoppas att du också ser det här och myser däruppe i din himmel!


Det blev en liten och smidig bok i A5 format den här gången



Efter att ha ringt och berättat den stora nyheten  för Svenne, mamma, brorsan och Ninis tog jag en fika på gymmet med Helena som är tillbaka efter mammaledighet. Åh vad skönt, nu är allt som det ska vara! 
Efter det åkte jag hem igen lagom till att Ninis kom på besök. Hon har bekymmer med sin uppsats om humor i sjukvården. Men precis som för undertecknad är det mest självkritiken som lägger krokben. 

Imorgon fyller Mattias ARTON!!! år. Jag fattar ingenting. Han rusade ju runt i Turtleskostym alldeles nyss eller för ett tag sen eller så...
Han tänker gå på krogen redan idag för han fyller ju år klockan tolv säger han, men det stämmer inte. För han föddes tjugo minuter i tolv. Hade han sölat sig så hade han fötts på fredagen den trettonde. Jaja, så nu sitter man här med en klump i magen och funderar på vad gossen ska hitta på för att fira sin stora dag. 

Kram Åsis








 

Alcogel - tänk vad svininfluensan ger klirr i kassan för tillverkare av desinfektionsmedel

Vissa produkter skulle man ju bra gärna ha velat varit med att producera: mjölktetran, Ruriks kub och spikmattan är några givna kandidater, men nu dyker en mycket enklare produkt upp: Lite vanlig handsprit säljer nu så det ryker. Apoteken var en kort tid helt utan för att alla av rädsla för att drabbas av svininfluensan, förlåt den NYA influensan, nu desinfekterar sig för glatta livet. Och givetvis finns nu den välsignade vätskan även på gymmen. Men frågan är bara hur folk ska kunna tvätta luften? Tips någon?


Tillverkarna av handsprit skrattar
nu hela vägen till banken...

Kram Åsis

P.S. Jag känner två stycken som har haft svininfluensan och båda lever fortfarande D.S.


Lördagsspinningen är igång igen, JIPPIE!!

Jaha så är höstens första lördagspass avklarat och jag har verkligen saknat mitt kära lördagspass under sommaren. Det är något visst med att starta lördagen med spinning. Då är man ledig och vet att man kan sitta uppe på kvällen och titta på TV eller vad man nu vill göra utan att tänka på att man ska upp tidigt. Detta förutsatt att man arbetar vanlig kontorstid som jag numera gör...mer eller mindre...


Jag var ju lite orolig över hur jag skulle
orka med passet men det löste sig ju....


Kände mig riktigt stark i lördags och det var väldigt glädjande,
för jag har har haft en seg förkylning som har gjort mig hängig.

Det som för övrigt är på tapeten är min bok om hälsa för ungdomar som nu är skickad och väntar på att provtryckas. Det ska bli väldigt spännande och lite otäckt som det alltid är. Fast min mamma som är en klok människa brukar säga att mod är att göra saker fast man är rädd och det har jag verkligen levt mitt liv efter. Jag som är så harig måste ju vara modig hela tiden...

I övrigt ser jag fram emot utbildningen jag ska gå i Fysisk Aktivitet på Recept FaR på GIH nu i höst och så har jag ju givetvis anmält mig till en del annat, nyfiken som jag är. Kunskap är ju en börda som är ganska lätt att bära, som det heter.

Höstens schema vad det gäller spinningens ser ut så här:
World Class Solna Tisdagar: spinning kl. 6.45-7.30 Jämna veckor även:Torsdagar: spinning kl. 6.45-7.30

World Class Sundbyberg Lördagar: spinning 10.30-11.30 pulsbaserad spinning med Activio system.

Ha det gott

Kram Åsis

Annika Dahlkvist får mothugg

Nu får Annika Dahlqvist mothugg i från flera håll och precis som jag själv har reflekterat över hennes en aning "slarviga inställning till skillnaden mellan vetenskap och personligt tyckande så riktas nu skarp kritik mot hennes uttalanden. Bl. a. ifrågasätter man hennes kunskap om tolkning av vetenskapliga källor. Läs mer genom att följa länken nedan.

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article5742777.ab




Lite grönsaker som jag fångade med kameran i morse...


Kram Åsa-Helena

Att svälta sig fet

De flesta har väl hört kostdiskussioner och fettförbränningssnack till leda vid det här laget, men jag tänkte ge en liten annan infallsvinkel på det här med fettförbränning. Eftersom jag arbetar med viktproblematik och själv har haft ett stört ätbeteende som ung så ligger området mig varmt om hjärtat. Hör du till dem som har problem med din viktbalans, ditt förhållningssätt till mat eller din kropps uppfattning?


Det första du bör göra är att fundera på tanken att kroppen är korkad och inte förstår sitt eget bästa och därför måste vi kontrollera och reglera och tukta våra kroppar som annars skulle bli helt oformliga. Kroppen vet precis vad den behöver men det är vi som bor i kroppen som behöver lära oss att lyssna på den.


I mitt arbete träffar jag många människor som har problem med sitt ätbeteende. En del är normalviktiga och några ligger något under normalvikt men de allra flesta är överviktiga. Ska man tro TV program som du är vad du äter så är lösningen att kort och gott ändra sin kostregim rakt av, och alla som presenteras i TV-programmet frossar och ligger på ett alldeles för högt energiintag. Men det är inte min erfarenhet. De jag träffar har alla provat på otaliga bantningar och dieter. De har förstört sin förbränning på alla otaliga bantningskurer de har utsatt sina kroppar för. Man kan dra ned sin förbränning, med upp till 40 % om man svälter sig. Att banta är faktiskt en form av svält man utsätter sig för, även om man inte svälter sig så att man blir ett skelett.

De personer jag träffar som äter för mycket har problem med hetsätning och frossar inte som Anna Skippers deltagare på ett sätt där det framstår som att de aningslöst vräker i sig mängder av skräpmat varje dag. Det som händer om man ständigt bantar är att kroppen drar ned på förbränningen och börjar signalera svält. Då produceras också stresshormon såsom kortisol som ofta ger ett kraftigt sug efter fett eftersom det för kroppen framstår att den svälter.  Jag brukar krasst säga att snabba viktnedgångar snarare ska betraktas som ett misslyckande, eftersom de i de allra flesta fall slutar med viktuppgång, och då inte bara upp till ursprungsvikten utan ännu mer. Det är detta som kallas för viktcykling.

Jämför din kropp med ett företag. När fabriken får tillräckligt med intäkter kan den börja att investera och nyanställa och öka produktiviteten. På samma sätt är det med kroppen. Får den i sig tillräckligt med energi och rätt makronutrienter regelbundet så kommer den också våga investera i muskeluppbyggnad m.m. Den kommer också att våga förbränna fett i högre utsträckning. Att hårdbanta och tokträna är att skapa en förtroende kris mellan knopp och kropp och det kan ta åratal att komma tillrätta med detta. Så ät väl sammansatta måltider, ät medvetet närvarande och motionera lagom, sov tillräckligt och var snäll mot din kropp så kommer den att vara snäll mot dig.

Kram Åsa-Helena


Skulptur, Hagaparken 2009


RSS 2.0