Tramsigt om midjemått och risker för tidigare död

Tydligen har tidningarna återigen spridit samma gamla dynga igen om att ett midjemått över 80 cm på kvinnor och över 94 cm hos män skulle innebära en öka risk för tidigare död. Vilket trams! Att beräkna riskfaktorer på det här lösryckta viset blir ungefär som fan läser bibeln. Låt oss reda ut begreppen. Vilka är de stora riskfaktorerna idag? Jo det är rökning, alkohol och stillasittande samt felaktiga matvanor. Det är faktiskt så att det är farligare att vara normalviktig och stillasittande än överviktig motionär. Både när det gäller BMI gränser och midjemåttsgränser så tar dessa inte hänsyn till muskelmassa. Det är dessutom så att olika folkgrupper har olika ”tålighet” för fettinlagring. Vissa kan ha större fettdepåer utan att ha förhöjda risker för livsstilsjukdomar. Vilka vitalvärden är då intressanta?

För min del så rekommenderar jag vilopulsmätning samt blodtrycksmätning. Här får vi meningsfull och relevant information om vår hälsostatus. Vilopulsen talar om hur effektivt ditt hjärta arbetar. Ju mer vältränad du är desto bättre fyller sig hjärtat och kan därmed effektivt ”slunga ut” blodet kroppen. Du kan tänka dig att hjärtat är som en gummislunga. Ju mer slungan fylls desto bättre skjutsar den iväg blodet.  Är du orolig över stillasittande och dåligt kosthåll kan du med fördel göra en blodsockermätning hos din vårdcentral.  

En ny betydligt intressantare riskfaktor man har börjat titta mer på är stillasittandetiden d.v.s. hur länge vi blir sittande stilla. Det har visat sig att stillasittande i mer än tjugo minuter får kroppen att stänga av, vilket har visat sig öka risken för livsstilsrelaterade sjukdomar däribland diabetes. Därför rekommenderar man att man bryter stillasittandet var tjugonde minut för att på så sätt hålla igång kroppen.

En studie som tar upp detta är exempelvis nedanstående som du kan läsa om du följer länken:

http://care.diabetesjournals.org/content/31/4/661.full.pdf+html

Nu ska jag förbereda mig för en ny arbetsdag och sedan måste jag packa inför min resa med jobbet till Dubai.

PS Har ni några tips på vad man ska packa ned? DS

Kram Åsa-Helena

 

 


RSS 2.0