Omegadiet och isodiet -fett är ordet på modet just nu.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så gick Professor Tom Saldeen, författare till boken Allt om Omega-3 vitaminet från havet, ut med att det var dags för en Omega-diet. I tidningen Medicinsk Access nr 2 -09 går medicine doktor Olle Haglund ut med en del kritik och invändningar mot innehållet i Saldeens bok. Han framhåller också att Tom Saldeen får sin egen produkt Eskimo-3 att framstå som bättre än andra produkter. Men Saldeen är ju inte ensam om att ha egna produkter. Anna Skipper, kostexperten utan utbildning om kost (enligt media, har ingen aning om hennes utbildning, den tycks vara dock ganska hemlig...) var ju nyligen inblandad i ett reklambråk värt tre miljoner kronor med företaget Life Europe och hon lanserar själv en rad produkter. Vem hade hört talas om quinoa och dinkelmjöl innan hon presenterade den för den breda massan?  
En annan aktör är ju Fredrik Paulun som även han har en rad egna produkter. Nu lanserar han den nya Isodieten med ett 33/33/33 förhållande mellan makronutrienterna fett, protein och kolhydrater. Så nu har även han smittats av den nya trenden med mer fett och protein.
Tja vad ska man säga? Det kostar att ligga på topp?...
En intressant notering i sammanhanget kan vara att i Olle Haglunds artikel berättar han om den s.k. ileum-bromsen som är en mekanism som har konserverats sedan tusentals år. I slutet av tunntarmen finns speciella celler s.k. L-celler som framkallar bildning av fyra aptitminskande ämnen, särskilt Peptid YY (PYY) och Glukagonlik peptid (GLP-1) när de stimuleras av fett. Dessa ämnen går till hjärnans aptitcentrum och slår av hungerskänslorna. När vi äter måttliga mängder fett bryts dessa ned i tolvfingertarmen och når inte ner till ileum-bromsen. Äter man däremot mycket mer fett så tror man att en del fett och fettsyror kan nå ned till tunntarmens slut och hämma födointaget, enligt Haglund. Detta måste vara intressant forskning för alla som har hängt på den nya fetttrenden och gjort fettfobiker till en utrotningshotad art.
Ha det gott! Kram Åsa-Helena

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0