Föreläsning av Annika Dahlqvist om LCHF


Frukt är möjligen nyttigt, säger Annika Dahlqvist...

Veckan gick som vanligt med vindens hastighet. Den här veckan hann jag med att bevista två intressanta föreläsningar. Den ena föreläsningen var hölls av Annika Dahlqvist angående hennes kostprogram LCHF som jag tänkte berätta om här på formsnack. Den andra föreläsningen hölls av Karin Johannisson med anledning av hennes nyutkomna bok Melankoliska rum. Den sistnämnda kan ni snart läsa om på friskfaktorerbloggen (http://friskfaktorer.blogg.se/).


Ni kanske läste här i bloggen att min man Sven går på LCHF diet. Ni kanske också har noterat min ganska avvaktande inställning till olika dieter som lösning på både fysiska och själsliga problem. Däremot är jag väldigt intresserad av att få information om dem. I måndags (11/5) passade jag och Svenne på att gå på en föreläsning av lågkolhydrat-högfett-förespråkaren Annika Dahlqvist för att få lite mer kött på benen kring hennes filosofi.

Distriktsläkaren Annika Dahlqvist blev känd för den breda allmänheten då hon skapade rubriker i samband med att hon förbjöds att ge diabetiker kostråd som "stred mot vetenskap och beprövad erfarenhet". Kostråden hon gav till patienterna var att de skulle äta minimalt med kolhydrater och öka på fettet i kosten. Annika Dahlqvist valde att sluta sitt arbete men fick efter en tid rätt av socialstyrelsen. Hennes kostråd stred inte mot vetenskap och beprövad erfarenhet, kom man fram till.


Dahlqvist nämner en några studier som visar att diabetiker blev klart förbättrade med LCHF kost: Karlshamnsstudien http://www.nutritionandmetabolism.com/content/pdf/1743-7075-5-14.pdf

Kvinnors cancerrisk  sänktes inte med att äta lågfettkost: Womens Health Initative studie. http://www.nhlbi.nih.gov/whi/diet.htm

Dahlqvist nämnde dock också att det fanns studier som pekade i olika riktning. (Heder åt det). Hon fortsatte sedan med att berätta att hon själv inte ville tjäna pengar på sin blogg eftersom hon inte ville bli anklagad för att komma sina kostråd i vinstsyfte. Detta tycker jag (som jag även tidigare har skrivit i bloggen) är märkligt för om hon hade tjänat en massa pengar på detta, så kunde hon ju ha bedrivit intressant forskning för att bevisa sin hypotes. Numera har hon dock startat en fond som förhoppningsvis ska ge henne eller andra möjlighet till att forska kring LCHF.


Dahlqvist berättar också mycket intressant att hon under sina tidiga yrkesår hade väldiga problem med sin vikt, trötthet och svår värk och inflammerade leder. Hon provade otaliga dieter utan resultat tills hon stötte på LCHF. Denna rådde bot på samtliga av hennes problem. Ok, det köper jag. Säger hon det så är det så. (Själv tog jag mig ur många års ätstörningsproblematik med kolhydratdiet och vanlig husmanskost med försiktigt med fett. Jag kunde dock efter några år märka att det där med lite fett inte var så listigt och jag mådde mycket bättre med vanlig "normalkost". Genom att äta regelbundet förändrades hela mitt psykiska mående till det bättre. Jag fick då ork att ta itu med mina dysfunktionella tankemönster kring maten och kroppen. Så där ser man hur olika det kan vara.)


Hon förklarar också att högt blodsocker medför högt insulin vilket drar ned förbränningen och hon menar också att detta gör att idrottsmän "går in i väggen". Hon är övertygad om att de skulle prestera bättre med LCHF eftersom de då skulle använda fettmetabolismen hela tiden. Hon menar också att det är en massa myter kring kolhydrater. Kolhydrater är inte på något sätt essentiella (dvs. att de skulle behöva tillföras utifrån) utan de kan tillverkas av kroppen  d.v.s. gluconeogenes. Att kroppen skulle börja ta av vår muskulatur vid för lågt kolhydratintag avfärdar Dahlqvist. Detta sker bara vid svält. Den risk för syra-bas rubbningar som framhålls på många håll är också helt felaktig enligt Dahlqvist. Detta klarar kroppen av att sköta.

Dahlqvist menar också att folk blir trötta och tunga av kolhydrater och paltkoma är ett exempel på detta. Hon menar vidare kolhydraterna gör barnen hyperaktiva. Där kom min första stora invändning. Det struntpratet blir jag alltid lika irriterad av att höra. Detta är rena vandringssägner och ingenting annat och det retar mig att "de hyperaktiva barnen" alltid ska dras in kost och livsstilsdiskussioner. Barn har förövrigt inte samma näringsbehov som vuxna och inte heller samma förbränning och inte heller samma smakpreferenser. Däremot kan man säga ingen människa mår bra av en massa snabba kolhydrater i tid och otid men det är väl knappast samma sak?


Sedan kom Dahlqvist in på att livsmedelsindustrin har ett enormt inflytande på vilken kost vi har tillgång till vilket kanske inte är så förvånande men däremot att de styr forskning och kostråden från livsmedelsverket. De sponsrar faktiskt det mesta och många prominenta forskare är avlönade av livsmedelsindustrin och det är ju helt vansinnigt. Hur sjutton kan det få gå till så?


Dahlqvist berättade sedan om hur margarintillverkningen kom igång i vårt land. Efter att ha hört hur det går till att tillverka margarin som först är en brun illaluktande sörja som sedan bleks, doftsätts och smaksätts bestämde jag mig för att aldrig någonsin äta sådan smörja. Lite glad var jag över att höra att hon tyckte Bregott var ok. Äkta smör bakar jag med sedan många år tillbaka så det var ingen nyhet att det var det bästa. Dahlqvist säger att frukt är möjligen är nyttigt men hävdar att vi inte behöver frukt eftersom vitaminbehovet blir lägre om man äter LCHF.
(Fasligt tråkigt att inte äta frukt tycker jag.)


Smoothie. Förmodligen inte helt OK LCHF käk...

De vanliga ämnena i kostsammanhang kom upp d.v.s. tillsatserna. Glutamat-ämnet som vi nog är många som undrar hur det överhuvudtaget får finnas i vår mat. Att detta höjer aptiten och är rena rama rävgiftet har förhoppningsvis inte undgått någon. Om ni vill undgå att få i er det så får ni sluta äta soppor, såser, snacks m.m. Glutamat går under beteckningarna E621, mononatriumglutamat, MSG eller anges bara som smakförstärkare.

Sen kom Dr Dahlqvist in på sötningsmedel såsom aspartam och liknande i läskedrycker och detta skulle man sluta med eftersom det var onaturligt. Eftersom jag dricker Pepsi Max på helgerna så har jag givetvis kollat upp detta och hittills har man inte sett att detta ska vara skadligt. Däremot såg man något nedsatt kognitiv funktion om man drack ÅTTA liter lightläsk om dagen! Och om nu någon av dricker så mycket så är frågan om det är så mycket bättre att dricka sockerläsk i sådana mängder...
Sukralos är cancerframkallande enligt Dahlqvist och det bästa man kan göra är att utgå ifrån att sötningsmedlen inte är ofarliga. Det är ju ganska sorgligt för man vill ju gärna tro att den mat vi köper i våra matbutiker är ofarlig...


Sedan följde en frågestund och det verkade som om Dr Dahlqvist blev lite trött mot slutet, för då skenade hon iväg och sa att "alla ögonsjukdomar kan botas eller förbättras av LCHF, eller låt oss hoppas på det" !??


Nåväl vad blir min sammanfattning av detta?
Det finns flera frågetecken kring LCHF när det gäller friska individer och idrottsmän. Det saknas dock fortfarande ett bra vetenskapligt underlag som visar att en LCHF- diet på permanent basis är bra för hälsan. Jag blir fortfarande förvirrad när det gäller kolhydratintag och immunförsvaret. Tidigare studier har visat ett linjärt samband mellan glykogennivåer och immunförsvaret. Hur skyddar man sig ifrån skador och infektioner om man inte fyller på med kolhydrater efter passet? När det gäller idrottsprestationer så framkom det att inte ens herr Colting själv tränar utan kolhydrater och definitivt inte tävlar utan. Detta om man får tro tidigare refererade Marie Broholmer på SOK. De tränande själva som deltog på Marie Broholmers föreläsning uppgav att de inte orkar kvalitetsträna på LCHF men alla dess förespråkare säger att de är jättepigga och jättestarka när de tränar...

För inte så länge sen gick också Bengt Saltin, en mycket skicklig fysiologiforskare, ut och sa att man inte skulle fylla på med kolhydrater före, under eller efter passet eftersom det förstörde förbränningen och detta fick mig att spetsa öronen. Men sen kom tillägget: "om man är motionär och vill gå ned i vikt". Och det är ju intressant att det bara är motionärer det gäller. Sjunker prestationen alltså hos idrottare??? Det blir väldigt närsynt och fragmentariskt och tyvärr imponerar inte det här på mig. Jag måste veta mer innan jag blir övertygad.

Om jag eventuellt får mina klienter att gå ned mer i vikt men istället får dem att bli mer sjuka då är det faktiskt inte intressant. Om jag får klienterna att gå ned i vikt men inte får dem att känna sig bra i humöret då är det inte heller intressant. Om man inte orkar med jobbet efter ett träningspass då är det något som är fel. För mig handlar det om en helhet där man hittar en livsstil man kan leva med. Som jag har sagt tidigare så är inte problemet att komma ned i vikt. Svårigheten ligger i att kunna hålla vikten år efter år. Jag tror ju mer på de psykologiska faktorerna i en hälsosam livsstil men det är ju bara min egen åsikt. Är du intresserad av att läsa mer om LCHF så är adressen till annika dahlqvists blogg här:http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika 

Ha det så gott!

Kram Åsa-Helena

Olivolja OK enligt Dahlqvist, men kanske inte lika bra som smör...


Kommentarer
Postat av: Wille

Bra och nyanserat skrivet.

Jättemånga beskriver att dom blir mindre eller ofta aldrig sjuka och får mer ork och bättre vakenhet på LCHF. Jag upplever detsamma och har ätit LCHF i 3,5 år. Du behöver inte vara orolig för det:-)

2009-05-19 @ 15:56:47
Postat av: Wille

Vet inte om min kommentar kom med..Skriver igen.

Bra skrivet.

Jag kan tillägga att väldigt många som äter LCHF upplever att dom får ett väldigt starkt immunförvar och väldigt sällan blir sjuka, samt att dom får en ökad vakenhet och ork.



Allt detta stämmer på mig också och jag har ätit LCHF i 3,5 år nu och det känns jättebra.

2009-05-19 @ 16:28:54
Postat av: Åsa-Helena

Tackar för kommentaren och intressant info. Om du tränar så får du gärna återkomma och berätta om/hur din prestationsförmåga har påverkats. Detta är ju en av invändningarna, just att det är svårt att upprätthålla kvaliteten på träningen.

MVH Åsa-Helena

2009-05-19 @ 22:01:19
URL: http://formsnack.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0