Träna för att orka sitta still

Om det är någonting som är slitsamt för kroppen och innebär stor risk för framtida besvär så är det stillasittandet. Hur kan man då göra gör att slippa få framtida besvär?
Fokusera på din arbetsställning. Man kan aldrig peta för mycket med att få till höjden på stol och bord så optimalt som möjligt. Ta micropauser när du sitter och arbetar. Ställ dig upp och hämta saker istället för att vrida på dig. Stretcha med jämna mellanrum.


Stående skrivbordsstretch. Här sträcker du ut baksidan av låren och lite grann av sätesmuskulaturen,och du sträcker ut bröstmuskulaturen. Om du skjuter ut höften och vrider litegrann kan du få med bredaryggmuskeln också. Det här är en mycket enkel stretch där du få med många av de muskler som blir korta av mycket stillasittande. 

När det gäller styrketräning så bör man tänka på att vi ofta är överstarka i bröstmuskulaturen och muskulatur som roterar våra skuldror framåt. Se de röda pilarna. Kappmuskeln som börjar där de uppåtgående röda pilarna är är i princip alltid överutnyttjad. Det är här mycket av vår stress "sätter sig". Vi drar upp skuldrorna och andas ytligare. Ofta så kompenserar vi en svag axelmuskulatur med att dra upp axeln med övre delen av kappmuskeln. De rödmärkta musklerna behöver vi inte träna lika mycket som de muskler som stabiliserar och håller skulderbladen på plats, se de svarta pilarna på bild 2.

Axelns mellersta del är viktig att träna upp för att man inte ska fuska och använda kappmuskeln istället. Den blir ofta överansträngd och man brukar säga att den drabbas av "askungesyndromet", för den börjar arbeta först av alla och går och lägger sig sist...


Bra övningar för att träna dessa muskelgrupper är exempelvis omvänd pec deck för baksida axlar och mellersta kappmuskeln. Sittande eller stående rodd för breda ryggmuskeln m.fl. muskler. Bellyback för ländryggen, men rätt utförd får du även med en lång rad muskler i både rygg och lår.

Oavsett hur du väljer att träna så bör styrketräningen sträva till en stadig muskelkorsett kring hela bålen. Detta skapar ett ökat buktryck vilket medför separation av kotorna vilket i sin tur minimerar riskerna för diskbråck och slitage av kotorna. Även god andningsteknik bidrar till ett bättre buktryck. Situps och ryggresningar mot pilatesboll är utmärkta övningar för detta.


Liten ordlista:
Trapetzius:
Kappmuskeln. består av tre delar övre, mellersta och nedre delen.
Deltoideus: Axelmuskulaturen består av främre, mellersta och bakre.
Pectoralis major och minor: Bröstmuskulaturen består av stora och lilla bröstmuskeln. Den lilla fäster högt upp och brukar därför även kallas för övre delen av bröstmuskeln.
Latissimus dorsi: Breda ryggmuskeln. För normaltränande är den viktigt för stabiliten men för kroppsbyggare kan den få en tydligt framåtroterande funktion då den blir väldigt välutvecklad ,eftersom den fäster på fämre delen av överarmen och roterar armen inåt.

Kram Åsa-Helena

© Åsa-Helena Borkesand 2009 Citera gärna, men ange alltid källan.


Kommentarer
Postat av: Jack H

Tack för mycket bra tips! Uppskattar din blogg!

2009-06-19 @ 04:24:24
URL: http://www.copywriter.se
Postat av: ღ Jenniiz ღ

Var in och lånade en bild av dej, hoppas att de var ok - länkade tillbaka till dej oxå.



2009-11-10 @ 18:56:09
URL: http://jenniisweightloss.blogg.se/
Postat av: ღ Jenniiz ღ

Fel bloggadress, rätt kommer här!!!

2009-11-10 @ 20:06:54
URL: http://jenniizweightloss.blogg.se/
Postat av: Åsa-Helena

Jenniiz! Ja det är ok :-)

2009-11-12 @ 19:43:34
URL: http://friskfaktorer.blogg.se/
Postat av: träna hemma

hej bra tips har inte ens tänkt i dessa banor.

ha det bäst

lasse

2010-05-06 @ 00:58:34
URL: http://www.tranahemma.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0