Kostdebatten är sinnessjuk - ordet för dagen är desinformation

Överläkaren Christer Enkvist går med buller och bång ut i media och konstaterar att man blir fet av frukt. Japp ni läste rätt, frukt! Den här slutsatsen kom denna knivskarpa hjärna fram till efter att ha läst en studie i Journal of Clinical Investigation om fruktossötade fruktjuicer! I bl.a. DN skriver Enkvist att det nu står klart att frukt i princip är skadligt och ger fetma och han drar upp ett par "verkliga fall" där personerna fullkomligt har rasat i vikt efter att ha slutat med den skadliga frukten. En kvinna hade slutat att äta två bananer om dagen och hade fullkomligt rasat i vikt. Enkvist uttrycker också förvåning om att det inte fästs avseende vid dessa fallexempel. Själv uttrycker jag förvåning över att en överläkare kan vara så utomordentligt okunnig och dessutom sakna normal logisk slutledningsförmåga.

1. Alla som har läst lite fysiologi och näringslära vet att man inte kan jämställa fruktjuice och drycker med fruktos med frukt som ju kräver tuggning. Det blir en helt annan insulinkurva.
2. Det är också skrattretande att Enkvist helt bortser från alla viktiga vitaminer och mineraler och unika kombinationer som finns i frukt och som inte går att ersätta med piller.
3. Enkvist borde omedelbart skickas på undervisning i vetenskaplig teori och metod för hur man kan tolka resultaten så jäkla illa som han gör det är baske mig värt ett pris.
4. Enkvist tycker att hans nämnda exempel ska tas som vetenskapligt stöd för att det är frukten som är den stora fetmaboven. Han har inte funderat över hur en kontrollerad studie görs? 

Jag hade faktiskt struntat i att kommentera detta om jag inte hade vetat att många faktiskt tar fasta på detta. Min gamla mor ringde upp och sa att nu skulle hon sluta med bananerna för hon hade själv undrat över varför hon inte går ned i vikt. Nä det är ju konstigt, snabbmat i mikro och minimalt med motion, det är märkligt att hon inte går ned i vikt.
Men vad skönt att vi nu har kommit på att det är bananernas fel! Jag måste genast rensa bort all frukt vi har hemma, för det är ju mitt största problem när det gäller sonens kosthållning. Just att han äter så mycket frukt...

Det är något märkligt med kostdebatten. Den går ut på att en salig blandning av självutnämda experter skriker ut det ena märkliga budskapet efter det andra. Man har inte någon som helst avsikt att sprida god och väl avvägd information utan man ska vinna ett polariserat krig kring religionen kost. Det är också märkligt att människan som anses vara en högt stående varelse inte klarar att lista ut vad den ska äta. Det klarar faktiskt de flesta djur...


Se upp för den farliga frukten. Den innehåller både vitaminer, mineraler och fibrer. Uschiamej!

Bananer är särskilt farliga. De innehåller ju bl.a. tryptofan och det kan ju aldrig vara bra...

Ha det så gott
Kram Åsa-Helena

Kommentarer
Postat av: Marcus

Underbart inlägg!

2009-05-06 @ 12:12:07
Postat av: Wille

Jag skulle gärna äta mer frukt eftersom det är gott, men jag blir lite avskräckt när jag ser priserna och tänker på vad jag egentligen får för dessa pengar. Är ett äpple verkligen det som håller doktorn borta och sockerhalten i banan är nog inte helt optimal för den som vill förbränna lite fett mellan sina måltider.



Det finns ett bra diagram som går att förstora här hos kostdoktorn och då vet ni också vart mina pengar i första hand läggs på:

http://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/frukt-och-naring

2009-05-19 @ 16:26:04
Postat av: Åsa-Helena

Hej och tack för din kommentar!

Det finns några saker man måste väga in. Man behöver inte äta enbart frukten. Man kan tex kombinera den med keso, kesella eller turkisk youghurt, så att man får i sig kompletta måltider, vilket jag förespråkar. Då blir man behagligt mätt och slipper sug som frukt ensamt faktiskt kan ge. Frukt kräver tuggning och detta påverkar naturligtvis insulinkurvan. Man behöver t ex. inte äta övermogna bananer. Bananer innehåller tryptofan som är en serotoninprekursor har positiv effekt både på humöret och kognitiva funktioner (inte minst ansiktsigenkänning faktiskt. När man talar om frukt och näringsämnen på ett så förenklat sätt som kostdoktorn gör missar man många viktiga fakta. Interaktionseffekterna med frukt i kombination med andra livsmedel är nästan omöjliga att överblicka.(Tjing för att slippa göra den forskningsdesignen). Jag är HELT övertygad om att man missar många hälsofördelar genom att utesluta frukten. När det gäller det höga priset så är tyvärr inte grönsaker heller så billigt.

Många som skrev kommentarer hos kostdoktorn skrev att de istället köpte tillskott!! Hur man kan tycka att konstgjorda ämnen är bättre än naturliga är ofattbart. Vi borde ha lärt oss vid det här laget att det är i naturlig form vitaminer är mest potenta. Ett tydligt exempel är den gamla betakarotenstudien (betakaroten är ett förstadie till vitamin A) som fick avbrytas i förtid eftersom isolerat betakaroten visade sig vara cancerframkallande medan morötter har motsatt effekt och skyddar mot cancer. Senare kom tester med A-vitamin som tillskott och det var samma sak där.

Vänliga hälsningar

Åsa-Helena

2009-05-19 @ 19:43:30
URL: http://formsnack.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0