Chockträning nygammal träningstrend

Nu har det blivit populärt med den nygamla träningstrenden chockträning. Tanken är att man ska träna ultraintensivt och på så sätt kunna skära ned träningstiden. I radioprogrammet Kropp & Själ i Sveriges Radios P1 tisdag 19 maj 2009 10:03 behandlade man ämnet. Så här presenterades detta:

Intensivträna dig i form. Programledare: Ulrica Hjalmarsson Neideman. Glöm timme ut och timme in i joggingspåret, lägg ner de långa sega passen på gymmet. Nu är det intensivträning som gäller. Tio minuters träning räcker, om du tränar tillräckligt effektivt. Åtminstone om du är något så när vältränad när du sätter igång. Men faktum är att många som motionstränar snabbt skulle få bättre resultat om de tränade med högre intensitet. I dagens Kropp & Själ får du veta hur man gör. Träningsexperten Jari Ketola visar bland annat hur man chocktränar med hantlar och egna kroppen som redskap. I det direktsända telefonväkteriet ger fysiologiprofessor Björn Ekblom och personliga tränaren Pernilla Ohlsson råd till lyssnarna om de ska satsa på att träna långsamt och länge, eller kort och intensivt.

Tanken med chockträningen är att man ska träna på 80-90 % av maxpuls och då blir det till att träna intervaller. Det står ju ganska klart att det här bara är träning för personer som redan har byggt upp en grundkondition, eftersom man inte orkar annars. Skaderisken är hög men även det faktum att man tränar så hårt att det inte är ovanligt att man spyr, gör att jag inte blir så himla imponerad.

I radioprogrammet fick en försöksperson prova och hon gav upp efter uppvärmningen och den första intervallen. Den vetenskapliga grunden för att göra på det här viset finns i studier som visar att 1 minuts träning på 100% maxpuls ger lika stor effekt som 40 minuter på 60% av maxpulsen. I programmet tar man inte upp skillnaderna på att träna grensspecifikt för långdistans respektive kortdistans. En långdistanslöpare har faktiskt inte så stora fördelar av att springa skiten ur sig i korta intervaller, tvärtom kan det försämra uthålligheten.

Jag blir också skeptisk till att man ständigt ska göra saker snabbare och effektivare för att slippa träna så mycket! Är det så hemskt att träna? Vad är det vi ska göra sen? Sitta mer still eller?

Nåja det var ett intressant program. Här kan ni lyssna på det:

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=1755253&BroadcastDate=&IsBlock=

Kram Å-H


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0