Korta träningspass med högintensiv träning ger förhöjd insulinkänslighet.

En trög insulinresponsivitet/känslighet i musklernas celler kan resultera i diabetes typ-2, vilket är ett växande problem i västvärlden. En orsak är det alltmer stillasittande livet vi lever. Sedan länge har man vetat att motion kraftigt förbättrar insulinresponsiviteten i muskelcellerna, men då det tidigare har framhållits att det krävs en ganska stor investering i tid för träningen har det varit svårt att motivera människor med en inaktiv livsstil att börja träna. På senare år har det kommit fram nya rön som visar att det inte alls krävs så mycket träning för att få stora hälsoeffekter och i en ny skotsk studie (med en smula svensk anknytning) tillför man nya insikter om detta.

I denna studie har man kommit fram till att korta träningspass med högintensiva intervaller om 30 sekunder ger klart förbättrad insulinresponsivitet. I studien lät man 16 st stillasittande män i åldern mellan 21-23 år genomföra sex stycken träningspass på motionscykel under loppet av två veckor. Träningspassen varade mellan 17 och 26 minuter och innehåll 4-6 st 30 sekundersintervaller där deltagarna fick köra så fort de kunde.
Till skillnad från långtidsstudier av klassisk aerobisk träning med lägre intensitet och styrketräningsprogram där man endast noterade en partiell förbättring av insulinresponsiviteten såg man i denna studie en klar total förbättring av insulinresponsiviteten. Detta goda resultat uppnåddes trots att träningen endast kostade deltagarna 225 kcal första veckan och 275 kcal andra veckan.

Detta är högintressant för oss som jobbar med hälsopromotion, eftersom en tidsinvestering på ca en kvart-tjugo minuter tre gånger i veckan borde vara något som de flesta kan anse sig ha tid med. Det måste ju dock tilläggas att som viktkontroll betraktat är detta inte tillräckligt, men här är det viktigt att skilja på målsättningen med träningen. Min egen uppfattning är att vi i träningsbranchen är alldeles för fixerade vid viktkontroll istället för att intressera oss för alla de andra friskfaktorer som träningen kan ge.

Läs om studien i fulltext
http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1472-6823-9-3.pdf

Åsa-Helena

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0