Att börja äta mer frukt och grönt kan göra nog så stor nytta

I dag, åtminstone om man ska tro media, så är det ju radikala kostomläggningar som ska till för att man ska nå det där fantastiska hälso- och formförbättringarna. För de allra flesta blir det övermäktigt. Man ledsnar och tycker inte att man kan leva efter dieterna i det långa loppet. Kanske ledsnar övriga familjemedlemmar, eller vänner eller så tröttnar man själv. Min relativt långa erfarenhet av hur trenderna har gått genom åren när det gäller kost har fått mig att bli mer och mer övertygad om två viktiga komponenter som påverkar det faktum att vi så ofta upplever stora förbättringar när vi lägger om kosten och det är placeboeffekten och "nyhetens behag".

Nu tror kanske några av er att jag lite föraktfullt talar om placeboeffekten som en ickeeffekt och det gör jag inte alls. Det är en effekt som alla andra, men frågan är bara hur länge den består. Består effekten så spelar det ju knappast någon roll om det är en placeboeffekt eller en effekt av en kemisk förändring i din kropp. Nummer två är nyhetens behag. Ofta när man gör en kostomläggning så står denna för så mycket mer än att man bara ändrar kosten. Nej, man gör en livsstilsförändring. Nu ska man bli lättare, piggare och gladare och det i sin tur kommer föra med sig en lång radda med positiva effekter. Bara att göra någonting annorlunda kan vara en mycket positiv upplevelse och har man dessutom en positiv förväntan så förstärks denna sannolikt.

Men det är SEN det är intressant att se om effekten består. Jag skulle vilja påstå att man först efter tre-fyra månader kan säga om en kostförändring verkligen har effekt. Här menar jag  att många faller ifrån. Nyhetens behag är borta och man börjar uppleva att allt blir som vanligt. Många ger också upp trots en upplevd förbättring för att man inte orkar upprätthålla den strikta dieten och lägger ytterligare ett misslyckande i bagaget . Det stärker ju inte direkt tron på den egna förmågan.

Enligt min mening är problemet att man försöker göra för stora förändringar allt för snabbt. Har man kanske ägnat två decennier åt att äta mindre bra mat och haft mindre bra vanor så varför har man så förskräckligt bråttom nu? Det tar tid att ändra sina vanor och det måste få göra det. Bara en så pass enkel sak som att börja äta mer frukt och grönt gör underverk. En färsk studie visar att på tre månader så kan man förbättra samtliga nutritionsvärden till en optimal nivå genom att bara börja äta mer frukt och grönt. Det behöver inte vara så förskräckligt krångligt. Ta ett steg i taget och beröm dig själv för varje litet steg du tar mot målet att äta bättre. Good enough är alldeles tillräckligt!
Lev gott, ät gott och ha det gott!
Kram Åsa-Helena
               
Läs om studien:
http://www.nutritionj.com/content/pdf/1475-2891-8-10.pdf

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0