Polisrazzia bland kroppsbyggare i jakt på anabola steroider

Polisen har gjort en massiv razzia mot ett antal gym i Göteborg. Man grep ett 15-tal manliga och kvinnliga bodybuilders och Göteborgsposten rapporterar om att delar av den svenska eliten inom bodybuilding riskerar åtal.
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=510255



Dopingfrågan ligger mig varmt om hjärtat och jag vänder mig emot de förenklade resonemang som förs när det gäller detta. Därför lägger jag in ett massivt debattinlägg i frågan. Kommentera gärna!

Mina åsikter om doping är starka. Under årens lopp konstaterar jag med växande frustration och ilska att bodybuildingvärlden är som en isolerad ö där man fortfarande på 2000 talet ska behöva se personer som använt anabola steroider, tillväxthormon preparat m.m. så att de har drabbats av gynekomasti, komma bland de första på prispallen på tävlingar! Inte nog med att man inte har lyckats ordna ett system där alla som tävlar dopingtestas. Man överser tydligen också med rent uppenbara dvs. visuellt synliga fall av doping. Vi som har varit involverade i den här världen en längre tid var givetvis med på det glada åttiotalet då doping ännu inte var förbjudet och många är berättelserna om alla personer som drabbades av det som idag har kommit att kallas megarexi dvs. oförmågan att se sin kroppsstorlek som tillräcklig. En hel del strök med faktiskt och en del dör i förtid idag på grund av allt de tryckte i sig vid den här tiden. En hel del biverkningar är nämligen irreversibla och går inte tillbaka. Några kvinnor i kretsen drabbades av basröst skäggväxt tillbakabildad bröstvävnad håravfall och förändringar av klitoris.

"Är det inte fruktansvärt att man kan utsätta sig för något sådant?" ,tänker många. Jo det kan kanske låta märkligt men vid närmare eftertanke så är det inte så märkligt. Redan vid grundkursen i psykologi får man lära sig litegrann om grupptänkande och precis detta socialpsykologiska fenomen är aktuellt i det här fallet. Det som är socialt accepterat i den egna kretsen och den livsvärld man befinner sig i blir också ofta normalt beteende för den enskilde.

Och hur roligt är det att stå där på scenen i poseringsbyxor/bikini bredvid en rad biffiga dopingstinna medtävlare som inte har förlorat tillnärmelsevis så mycket muskelmassa som du själv har gjort under dieten eftersom du anser att din hobby, ditt stora intresse handlar om friskvård och en sund livsstil? Jag lovar att de flesta som står på scenen och upplever just den situationen önskar att de hade tryckt i sig preparat av bara hellsicke. Det är nämligen inte så roligt att komma först utan för prisplats och veta att man var den moraliske vinnaren efter ett helt års slit med hårdträning och diet och många försakelser från sin egen och familjens sida. ALLA använder faktiskt inte dopningsmedel.

Ska man överhuvudtaget lasta de enskilda tävlande för denna situation? Min uppfattning är helt klar. NEJ! Det får vara slut med dubbelmoralen nu. Hur märkligt det än kan låta så har jag full förståelse för att man dopar sig inför tävling när det ser ut som det gör idag. De tävlande sitter fast i en rävsax eller ett typiskt exempel på moment 22! Det här problemet är enbart ett ansvar från förbund/arrangör. Det är deras förbaskade skyldighet att se till att ett system införs så att det genomförs och erbjuds tävling på lika villkor.

Hur skulle man då gå till väga? Jo de som vill tävla får kontrakteras redan vid årets början och får förbinda sig att ställa upp på ett antal stickprovstestningar som de naturligtvis får betala själva. Fastnar de på ett test blir det långa avstängningar och böter.

Ja men det kostar så mycket pengar att genomföra brukar argumenten vara. Ja men nu ska ju deltagarna själva betala! Man kan ju fråga sig om förbundet överhuvudtaget lever i samma värld. Har de ingen aning om vad bara en proteinburk kostar? (För att inte tala om alla dopingpreparat?) Jag kan bara jämföra med triathlon där bara anmälningsavgiften till Ironman Hawaii ligger på 4500 kr och en vettig cykel kostar ca 30000-40000 eller fundera på vad det kostar att ha en häst och tävla med och ingen utav de sporterna saknar deltagare!

Jösses tror de att bodybuilders helt saknar inkomst? Tar de inget som helst ansvar för att deras tävlande faktiskt gör sig skyldiga till lagbrott? Det finns många personer som dras in i kriminell hantering på grund av detta.

Personligen tror jag faktiskt att det finns många som skulle kunna tänka sig att sponsra dessa dopingtester om de skulle komma på tapeten. Dopning är nämligen ett stort samhälleligt problem. Kanske skulle man också då kunna bli medlemmar i riksidrottsförbundet rent utav? Först då skulle det nämligen vara motiverat.

Naturligtvis kan man inte få bort all doping eftersom en tävlande kan ta tävlingsledigt ett år eller två och trycka i sig preparat men jag tror åtminstone att man kan få bort de värsta avarterna med detta förhållningssätt. Man får inte heller glömma att övriga idrottsgrenar också står för "dopningsfri" utövning och ändå uppdagas nya fall.

Det är ju en helt fantastisk sport som i övrigt bara står för en sund livsstil. Tänk bara att det står ett helt gäng sextioåringar på lineupen och ser ut på ett sätt som många trettioåringar bara skulle drömma om.

Kan vi inte snart få se arrangemang som plockar fram allt det positiva som vi förknippar med bodybuilding och styrketräning istället?


Kram Åsa-Helena


Kommentarer
Postat av: Dopad

http://anabolasteroider.wordpress.com/2009/08/09/dopingjouren-ljuger-om-biverkingar-fran-anabola/

2009-08-09 @ 22:10:38
Postat av: Åsa-Helena

Hej och tack för kommentaren!

Precis som när det gäller cannabis och marijuana så är forskningen bristfällig kring doping. Förklaringen är ganska enkel. Det är inte möjligt att få ett godkännande ifrån medicinska etikkommitteér att exempelvis trycka i en person anabola steroider i de doser som en kroppsbyggare tar och sedan följa personen under ett antal år. De doser som en kroppsbyggare tar av dessa preparat kan vara över hundra gånger! så höga som en terapeutisk dos som ges till patienter är. Sedan har vi också tillväxthormoner som är rena rama rävgiftet. Dessa preparat orsakar förutom den önskade ökningen av muskelmassa även organtillväxt och tillväxt i brosket i framförallt händer, fötter och ansikte, s.k. akromegali.

Den forskning som finns idag utgår ofta ifrån dödsfallsutredningar där unga människor har dött, eller om en individ har sökt hjälp för sitt missbruk. Vi som har sett den här problematiken på nära håll vet att det är en överdödlighet bland dopingmissbrukare och de vi känner till har alla dött i plötslig hjärtdöd. Vi behöver inte mer fakta än så faktiskt.

Men precis som du själv framhåller så finns det massor av människor som tycks ”klara av” ett dopingmissbruk, i alla fall vad det verkar utåt. Men så är det med droger också. Det finns alltid exempel på folk som har klarat att droga, kedjeröka ett helt liv m.m. Frågan är bara om dessa exempel är representativa. Att tänka sig att mixtra med kroppen känsliga hormonsystem på det vis en kroppsbyggare gör är åtminstone för mig en skrämmande tanke. (Jag kan själv bara relatera till när jag prövade att äta p-piller i unga år och blev närmast suicidal.) När det gäller hormonell reglering så har ju kroppen ett känsligt signalsystem för detta, vilket innebär att om man tillför hormoner utifrån så nedregleras den egna produktionen.

Steroidmissbruk är inte beroendeframkallande i så måtto att man blir abstinent utan, men vi såg däremot att många inte klara av att träna utan. Känslan av att vara stark och kanske också ha mer energi gjorde att de fortsatte att trycka.

Det jag vänder mig emot är att människor som vill tävla i bodybuilding ska dras in i dopinganvändning och kriminalitet. Det måste finnas en möjlighet att ägna sig åt den sporten utan att dopa sig. För de som vill dopa sig finns det ju gott om alternativa förbund att vända sig till…



Vänliga hälsningar

Åsa-Helena

2009-08-10 @ 08:13:03
URL: http://friskfaktorer.blogg.se/
Postat av: dopad

Du skriver att de som tar doping tar doser som är 100 gånger större, då frågar jag dig: Hur mycket anabola är 100 gånger mer än den terapeutisk dosen? Jag förutsätter att du vet det



Angående att träna hårt så klarar man det i unga år, men skall du tävla eller det räcker med att träna hårt när du är äldre så måste du dopa dig av två anledningar. Din kropp klarar inte hård träning, tyvärr åldras vi alla och kroppen är inte 20 när man är 40 och den är absolut inte 20 när man är 60. De flesta som tränar hårt tycker det blir ganska trist och köra motionärsträning eftersom kroppen inte pallar längre.

Med doping kan du däremot återskapa 20åringen ganska långt upp i ålderdomen.



Det finns dessutom mängder av åldersrelaterade sjukdomar som man kan hålla borta

2009-08-10 @ 20:53:39
Postat av: Dopad

kan inte låta bli och kommentera denna med

"Sedan har vi också tillväxthormoner som är rena rama rävgiftet"



Tillväxthormon är nästintill riskfritt, alla människor äter dagligen saker som har mer biverkningar än tillväxt. Det går och proppa i sig hur mycket som helst om man nu är gjord av pengar för det är svindyrt. Det kroppen inte tar upp (den kan inte ta upp så mycket) blir då svindyrt protein (tillväxthormon är ett protein som bryts ner till aminosyror och byggs upp till nya proteiner som allt annat protein i kroppen).

Det finns så mycket skitsnack och spökhistorier kring detta så man baxnar.

Vad jag vet finns det inte en enda kroppsbyggare som fått någon som helst förändring i skelettet av tillväxthormon och då bör man ju tänka på att det finns mängder som använt det.



Hade det inte varit så dyrt så hade jag inte tvekat en sekund och använda det resten av livet, man mår fruktansvärt bra, bra med energin, sover kanon, kroppen läker mycket bättre, bättre hy och en del annat.

Det är dessutom ett fantastiskt bantningspreparat. Jag är helt övertygad om att alla de som genomgår magsäcksoperationer hade fått en mycket bättre och skonsammare viktminskning med tillväxthormon.

2009-08-10 @ 22:16:28
Postat av: Åsa-Helena

Hej!

När det gäller terapeutisk dos så beror det ju givetvis på vad personen ska ha AAS för. Är det brännskador eller lite extra för åldersrelaterad minskning av testosteron så skiljer detta sig åt. Och det är skillnad på att ta testosteron när man redan har en fungerande testosteronproduktion. Hur mycket en kroppsbyggare använder är ju väldigt olika, men när jag läste farmakologi fick jag lära mig att doserna kunder ligga skyhögt över vad en läkare skriver ut till sina patienter och faktiskt upp till 100 ggr den terapeutiska dosen. Vill du läsa mer om detta så finns en länk här:

http://www.orebroll.se/upload/Psykhab/Beroendecentrum/Dokument/dopningKS.pdf

När det gäller dina kommentarer om att man måste dopa sig för att orka träna utan att gå sönder så säger jag bara följande: Skaffa dig då en personlig tränare som kan hjälpa dig med att göra ett träningsprogram som inte gör så att du går sönder. Det är oerhört naivt att tro att man kan lura åldrandet så som du beskriver utan att riskera allvarliga bieffekter. När det gäller AAS så är det helt klarlagt att detta innebär en kraftigt ökad risk för hjärtsjukdom och plötslig hjärtdöd. Leverskador rapporteras också frekvent i den medicinska litteraturen.

Själv var jag 29 år gammal då jag började tävla i triathlon utan att ha sysslat med någon som helst konditionsträning och jag var 31 när jag tävlade athletic. Min man tävlade i bodybuilding när han var 47 år utan steroider i kroppen, så det du säger stämmer inte riktigt. Jag hör på dina argument att du helt och fullt har köpt filmen Bigger, stronger, faster med hull och hår. Jag tycker att filmen är ett bra inlägg i debatten, men tyvärr saknar den viktiga vetenskapliga fakta. Hela Pub. Med är fylld av rapporter om allvarliga bieffekter av AAS missbruk. Doping är skadligt för kroppen och orsakar många onödiga dödsfall, men om man inte vill bry sig om vetenskapliga fakta så är det en annan sak. I filmen framhåller man att man inte har kunnat fastställa att folk har dött av steroider. Då måste man först fråga sig om man ska ha andra kriterier för att fastställa att AAS missbruk är skadligt än när det gäller andra substanser och beteenden? Använder man vanliga bedömningskriterier så är det ganska glasklart. En ny studie visar att man med hjälp av EKG kan se om en person missbrukar AAS, det borde väl vara ett tydligt tecken tycker man. Om man accepterar att hjärtat är ett viktigt organ vill säga…

Själv tycker jag bara att det är beklagligt att människor vill laborera med sin egen kropp och riskera att dö i förtid, åka fast och bli dömd för dopningsbrott m.m. för att få muskler. Men det är var och ens ensak enligt min mening. Det viktiga är att folk som vill tävla bodybuilding ska kunna göra det utan att behöva trycka i sig steroider.

Vänliga hälsningar

Åsa-Helena

2009-08-10 @ 22:49:35
URL: http://formsnack.blogg.se/
Postat av: Åsa-Helena

Såhär beskriver Centralfördundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN) det undermedel du beskriver:

"Tillväxthormon

Tillväxthormon (GH) är numera syntetiskt framställt och förskrivs till barn med risk för kortväxthet eller vid skada på hypofysen, exempelvis tumör. Missbruk av tillväxthormon kan ge en rad skadliga effekter som allergiska reaktioner, muskelsmärtor, ledvärk, diabetesliknande förändringar och ökat tryck i hjärnan. Fall har rapporterats av blodcancer och akromegali, en sjukdom som ger onormal tillväxt särskilt av händer, fötter, näsa, läppar, haka och inre organ.

Den som tar tillväxthormon framställt på gammaldags vis, isolerat från mänskliga hypofyser, kan ge smitta med den Creutzfeldt-Jacob´s sjukdom.

Läkemedel som säljs på den illegala marknaden är inte kontrollerade. Det går därför inte känna sig säker på vad de innehåller. Arsenalen av potenta och delvis farliga läkemedel som används av missbrukare är stor."

Det tycker jag man kan kalla för rävgift.



2009-08-10 @ 22:59:01
URL: http://formsnack.blogg.se/
Postat av: Dopad

hur mycket kan du om läkemedel?

kan du visa en enda person som fått dessa biverkningar av tillväxthormon?

tänk på att det finns MASSOR av opinionsbildande intressenter inom detta område som söker med ljus och lykta efter att hitta bevis på att doping faktiskt är något väldigt farligt.

Tidningar är också väldigt pigga på att snabbt plita upp förklaringar.

Så skulle det finnas så kan jag garantera att det kablats ut med en gång.



Logiken hos en del är inte alltid så imponerande.



Angående läkemedelsbranchen så ligger den förmodligen topp tre på korrupta brancher. Det handlar inte alls om att folk skall bli friska, det är väldigt mycket ekonomi där.

2009-08-10 @ 23:18:45
Postat av: Dopad

medan du ändå letar efter ett enda dokumenterat fall där en kroppsbyggare fått biverkningar av tillväxt så tycker jag även du skall leta upp ett enda fall där man med 100% säkerhet kan säga att personen dog av anabola.

du kommer inte hitta något



att kroppsbyggare dör precis som andra dör är en helt annan sak, alla lever inte sitt fulla liv



Den kategori människor som börjar bli så fixerade vid byggning som man ändå måste vara för att komma någon vart är ganska extrem i sig, det finns någon finsk rapport och styrkelyftare som dött i förtid. Men alla som varit med ett tag och känner till styrkelyftare från förr förstår exakt varför. Det var verkligen inga renlevnadsmänniskor, åt massor av mat, en del söp och det handlade väldigt ofta om ensamstående män. Jämför man dessa med jämförbara grupper av andra män så märker man att det inte skiljer sig så mycket i medelålder.

För att satsa på styrkelyft måste man vara lite skruvad, det är en så extrem sport



ps: har inte sett den filmen du nämner

2009-08-10 @ 23:31:56
Postat av: Åsa-Helena

Om du vill veta vad jag har för utbildning så får du gå in på min hemsida asa-helena.se och läsa. Jag förstår inte vad det är för bevis du kräver. Det är bara att gå in och läsa på Pub Med och andra vetenskapliga sökmotorer. Sen har du ju gamla fallbeskrivningar som du kan läsa om där byggare själv berättar. Gamla BK och amerikanska byggartidningar brukade åtminstone ha sådant förr. Ett ganska talande fall var ju en man som jag tyvärr inte minns namnet på som skrev massor om doping i amerikanska tidningar. Han ansågs kunna allt om hur man skulle göra. Tyvärr avled han innan han hade fyllt 50 år... Det blir bara fånigt att argumentera. En svensk rättsläkare vid namn Jovan Rajs vet jag har utrett dödsfall relaterade till AAS. Om du vill ha namn på folk som vi känner som har avlidit så begriper du nog själv att vi ALDRIG skulle hänga ut någon. Vi har varit med i den här världen tillräckligt länge för att ha sett det mesta.

Var rädd om dig!

Vänliga hälsningar

Åsa-Helena

2009-08-11 @ 08:10:27
URL: http://formsnack.blogg.se/
Postat av: dopad

har tränat i 30 år och tävlar i byggning, under denna tid har man träffat massor. än idag har jag inte sett någon som råkat illa ut på grund av prepp, däremot finns det många inom byggningen som inte är helt ok i psyket precis som det finns många andra i samhället med labilt psyke.



vad jag vill ha är en detaljerad beskrivning varför (och då på ett exakt sätt) dopingen ledde till någons död. det enda jag själv känner till är vätskedrivande eller en del andra preparat som inte har anabol effekt.

Att du kan hitta massor som skriver om det vet jag, det finns massor som jobbar inom organisationer som just har till syfte att motverka doping, mun till mun metoden kan ibland frambringa de mest fantasifulla historier.



De allra flesta som går in så hårt för byggning så man väljer och dopa sig är dessutom otroligt intresserade av kunskap. för det krävs väldigt mycket kunskap om man skall lyckas få till det muskulärt. PT's brukar man skratta åt ;)

Men visst, vet du hur man tränar bra utan att skada sig och är över 40, om man ligger på vikter närmare 300 kg eller ibland över på böjen eller mark så blir jag imponerad. Det är unikt

2009-08-11 @ 08:47:29
Postat av: Åsa-Helena

Tänk vad konstigt att jag har 23 års erfarenhet och min man långt över trettio år och att vi har så olika erfarenhet, du och vi. Jag förstår inte vad du menar med bevis? Vad är det för bevis du behöver? Räcker inte vetenskapliga studier och utredningar? Vill du se skadorna utvecklas i realtid eller vad är det frågan om?? Statens offentliga utredningar beskriver professor Fred Nyberg mekanismerna bra i Bättre kontroll av missbruksmedel- En effektivare narkotika- och dopningslagstiftning m.m. SOU 2008, (men jag får känslan av att du inte vill veta helt enkelt).



”Farlighetsgrad

Vid bedömning av farlighetsgraden hos AAS preparaten har undertecknad främst fokuserat på följande aspekter:

AAS betydelse för det gäller framkallande av allvarliga bieffekter i perifera organ (t.ex. hjärtinfarkt och stroke)

AAS-inducerat alkohol och narkotikaberoende

AAS-framkallat aggressionsbeteende

Andra psykiska skador som framkallats av AAS



1. Perifera bieffekter:

Här finns förutom de ovan nämnda könspecifika besvären enligt åtskilliga fallrapporter effekter som leder till hjärtinfarkt och stroke hos individer från 18 till 30-års åldern. Flera dödsfall bland unga idrottsmän och kroppsbyggare finns rapporterade.

2. AAS-framkallat drogberoende:

Det finns vetenskapligt utförda studier som klart bestyrker att AAS känsliggör hjärnan för alkohol och narkotiska preparat (amfetamin och opiater), vilket i många fall leder till ett uttalat drogberoende.

3. AAS-framkallad aggression och impulsivitet samt AAS framkallat våld:

Det finns dokumenterade studier som visar att hjärnan påverkas i områden som associeras med aggressionsbeteende och dessutom att individer blir mer aggressiva efter intag av AAS. Dessutom finns det ett stort antal fallbeskrivningar som förknippat AAS-missbruk med brutala våldshandlingar. ”



Den här diskussionen blir som att diskutera med en missbrukare. Får man skador så beror det på någon annan fysisk eller psykisk svaghet, men ABSOLUT inte steroiderna. En annan fråga jag gärna skulle vilja ha svar på är av vilken anledning läkemedelsföretagen inte skulle vilja marknadsföra och sälja dessa föryngringspiller om de vore så riskfria? Ge mig bara ett skäl!! Menar du att det ligger någon slags illasinnad ovilja bakom detta? Marijuana ivrarna hävdar ju att man vill förbjuda Marijuana eftersom läkemedelstillverkarna inte kan ta patent på en växt och därmed inte har något att vinna ekonomiskt på detta, men när det gäller steroiderna så finns ju redan patenten och preparaten!

Sen skriver du att man brukar skratta åt PTs? Det finns ju massor av byggare som är PTs så det där var väl mest en korkad kommentar när du inte hade något bättre att komma med? Om det krävs doping för att du ska orka träna som du gör, har du då aldrig funderat på att det kanske kunde vara bättre med en ren sport så kanske du kan träna på vikter som du och din kropp klarar av istället – utan fusk? För det var ju det den här diskussionen handlade om, eller hur? En ren sport utan fusk.

Ha det så gott!

P.S. Glöm inte att testa dina levervärden och ta ett EKG någon gång ibland. Det är bara ett tips…DS

2009-08-11 @ 21:53:27
URL: http://formsnack.blogg.se/
Postat av: dopad

Bevis = någon person som råkat ut för det eller om du kan räkna upp 10 stycken, eftersom det finns en hel del kända proffs mm så borde ju någon dött av steroider för de hör till de största brukarna. de brukar dessutom vara tävlingsaktiva i väldigt många år. många har tävlat i över 20 år



du skriver bara text, du kan skriva hur mycket text du vill men för att det skall bli trovärdigt så måste du även kunna visa på några verkliga fall



och inse att de som använder doping är riktiga renlevnadspersoner med några få undantag, det måste man vara för annars är det som att elda för kråkorna



2009-08-11 @ 23:23:52
Postat av: Dopad

"En annan fråga jag gärna skulle vilja ha svar på är av vilken anledning läkemedelsföretagen inte skulle vilja marknadsföra och sälja dessa föryngringspiller om de vore så riskfria? Ge mig bara ett skäl!!"



För att det slår undan benen på resten av deras mediciner eftersom folk blir friska. Det finns heller inte kvar patent på anabola och tillväxthormon vilket gör att dessa går och tillverkas extremt billigt.



Vad läkemedelsbolagen söker efter är mediciner som personer måste ta för att hålla borta sjukdomen men som inte är så bra att de blir friska, de vill också att medicinen skall skrivas ut av läkare för där ligger mycket mer pengar. Fria mediciner är det inte alls lika mycket pengar i, de måste också få patent.

Det svåraste med att forska fram mediciner är inte att få fram verksam substans mot åkomman, det svåraste är att få fram en tablett som träffar målet för de tar i princip aldrig fram mediciner i sprutform, enda undantaget är om det inte finns något annat alternativ och det kan rädda liv, det andra problematiska med att ta fram en medicin är att man måste undersöka hur medicinen reagerar med andra ämnen och det finns ju en del sådana...



För de som vet hur de går till på insidan av denna bransch så är det riktigt snuskigt. Läkemedelsbolag är dessutom fantastiska opionsbildare (läs: mycket skickliga på att föra fram budskap). Ta bara alla mediciner för psykiska besvär, det är extremt svårt och hitta något vetenskapligt som ens visar att de är bättre än sockerpiller. ändå säljs det över 600 000 dygnsdoser varje år i sverige bara

2009-08-11 @ 23:31:51
Postat av: Åsa-Helena

Jag tror att du mycket väl begriper att det inte kommer att presenteras några ”verkliga fall” eftersom:

1. Det är faktiskt olagligt att dopa sig och jag har redan pekat på fakta som du förkastar eftersom ”det är bara text?!”

2. Obduktionsprotokoll är inte offentliga så att var och en kan gå in och läsa dessa.

3. Det skulle aldrig falla mig in att namnge någon.

4. Om du har rört dig i byggarvärlden och tävlat på elitnivå i tre decennier så är det verkligen JÄTTEkonstigt att du inte känner till varken dödsfall ELLER bieffekter hos individer som missbrukar steroider. Det gör vi.

Dina förklaringar till att läkemedelsindustrin inte skulle vilja marknadsföra dessa preparat om de var riskfria är så långsökta att jag anser de meningslösa att kommentera.

Att påstå att en kroppsbyggare är en renlevnadsmänniska när han tar steroider, blir faktiskt löjeväckande. Personligen struntar jag i om du tar steroider. Det jag vänder mig emot är att man går ut vilseleder unga med de dåligt underbyggda slutsatser som du och andra har kommit fram till. När det gäller den jobbiga texten så får du faktiskt göra dig omaket att läsa helt enkelt. Själv har jag tolv års akademiska studier i ryggen och en ganska hygglig kunskap om hur man granskar forskningsstudier. Struntar man i forskning och fakta så ägnar man sig ju bara åt att framhålla sina egna subjektiva åsikter.

Återigen- Det borde vara en självklarhet för alla och en var som vill tävla i kroppsbyggning, att på lika villkor få delta i en dopingfri tävling.

Med vänlig hälsning

Åsa-Helena

2009-08-12 @ 08:14:09
URL: http://formsnack.blogg.se/
Postat av: Dopad

sverige är väl det landet som har klart hårdast regler mot doping, alla länder har inte alls så tuffa regler och i en hel del länder är det inget brott.



varför undersöker man inte i länder där det inte är förbjudet?

Bodybuilding är dessutom otroligt poppis i en del länder där det är helt fritt med doping

2009-08-12 @ 10:08:33
Postat av: Åsa-Helena

Intressant frågeställning. Vet inte hur det ser ut med lagstiftningen i andra länder. Forskningsdatabaserna är ju globala så det mesta av den forskning som görs brukar så vitt jag vet publiceras på dessa databaser. Förmodligen så prioriterar man forskningsbehov olika i olika länder och en kriminalisering ökar säkerligen fokus på frågan. I vissa öststatsländer har man enorma problem med drogmissbruk och där kanske man hellre prioriterar sådan forskning. Men det är bara gissningar.

Du har inte kommenterat mina önskemål om en ren sport. Det skulle vara intressant att höra hur du ser på detta. Vore det inte skönt att slippa dopa sig och låta bäste man vinna?



2009-08-12 @ 13:01:54
URL: http://formsnack.blogg.se/
Postat av: dopad

"Intressant frågeställning. Vet inte hur det ser ut med lagstiftningen i andra länder. "



Nej det märks, ofta brukar det vara så att man "har bestämt" sig och sedan läses endast fakta för att förstärka insikten om att man hade rätt. Att ifrågasätta vad man bestämt sig för är rätt är ganska ovanligt.



"Du har inte kommenterat mina önskemål om en ren sport."

Nej för det är så korkat om du går till byggningen och jag tror det är omöjligt inom många andra idrotter med där fysiken spelar stor roll. Orsaken är pengar, alternativt publikt intresse.

Det finns också organisationer inom byggning där man är ren, men det är inget intresse. Ingen har lust och titta på vältränade "simmare".

Jag tvivlar med på att det är speciellt många inom byggning som har fokus på att bli bäst, det handlar mycket mer om en livstil. Det är lite som att bestiga ett berg och man sätter upp mål för sig själv.

De flesta idrotter har många tävlingar per år, du kanske till och med kan tävla varje vecka. Det finns liksom ett nöje i själva tävlingsmomentet.

Byggning är helt annorlunda, desto närmare tävling desto mer självplågeri. Sista två till tre veckorna mår man otroligt dåligt, är trött och seg eftersom det inte finns några energireserver och ta av. De som tar tillväxthormon klarar iofs dieten mycket bättre för det gör väldigt mycket för välmåendet och sömnen. Tillväxthormon är ett fantastiskt bantningspreparat samt att sömnen får högre kvalitet.

Att anstränga sig så mycket för endast en tävling per år (det är vad de flesta orkar) för att vinna är så korkat så det finns inte. Det är snarare så att livstilen lockar, man tycker det är roligt och vara vältränad och känslan är fantastisk.

Att få välja mellan att vara vältränad och fattig jämfört med rik och otränad är för de flesta inom byggning ett ganska lätt val.



Ytterligare en aspekt i detta är att i princip alla byggare inte uppfattar det som något problem med dopingen. Tänk på att detta är personer som aldrig skulle röka, knappt dricker något eller på annat sätt kan tänka sig och riskera hälsan. Det finns så mycket annat som är mycket farligare men ändå kan dessa som kanske röker, dricker eller har mindre trevliga matvanor ifrågasätta hur en byggare vågar dopa sig när de utsätter sig själva för mycket större risker.



2009-08-12 @ 14:16:57
Postat av: Åsa-Helena

Bäste dopad!

Jag förstår inte hur du kan läsa in att jag har bestämt mig för en ståndpunkt. Jag har slitit hårt för att skaffa mig mina kunskaper och kan därför bygga min uppfattning på riktiga vetenskapliga fakta. Du har inte presenterat en enda vettig fakta under vår diskussion. Inte ett enda belägg för att steroidmissbruk skulle vara oskadlig. Du struntar i att ens läsa vetenskapliga fakta. Sen kommer du med samma gamla slitna klyschor om att det inte skulle fungera med en ren sport. Du har bestämt att folk inte hellre vill se en ren fuskfri sport. Vem har du frågat egentligen? Vilka är dina fakta? Forumtråd på flashback? Var i ligger dina kunskaper om endokrinologi egentligen?

Personligen skulle jag vilja vrida klockan tillbaka till tiden då en vacker symmetri hade större betydelse än, en stor belgian blue som står flämtande med en gravidmage så fort han andas ut. Renlevnadsmänniskor… skämtare där!

Ytterligare en fråga som dyker upp är ju hur du ställer dig till kvinnlig byggning. Håravfall, basröst och gynekomasti, är det vad en kvinnlig byggare ska stå ut med?

Sen gör du som så många andra dopingivrare: nämligen förklarar för oss andra som du betraktar som okunniga om sporten bodybuilding som du vet så mycket om. Du förutsätter att vi inte har en aning. Det finns faktiskt en möjlighet att det står ett antal pokaler i vår familjs bokhyllor från ett antal stora mästerskap i bodybuilding... Men jag är givetvis tacksam för din skildring av hur bodybuilding och styrketräning går till.

Du förutsätter du att ALLA andra är så mycket osundare, med en retorik som gör jämförelser med rökning och alkoholkonsumtion?! Det finns faktiskt folk som sköter om sin kropp utan att förpesta den med vare sig rökning och alkohol och jag tror inte att begreppet renlevnadsmänniska i första hand förknippas med doping.

Själv har jag lyckats med att tävla både i triathlon och athletic med gott resultat utan fusk. Och det är jag stolt över. Ditt resonemang innebär att alla som vill tävla i bodybuilding ska tvingas in i den skitiga business som dopingen innebär. Du talar om profithunger hos läkemedelsföretagen och där håller jag med dig, men hur är det då med dopingdealarna? Bedriver de välgörenhetsarbete? Jag avslutar med en favoritdevis

”Det är dåraktigt att be gudarna om det man kan åstadkomma av egen kraft” Epikuros 341-270 f. Kr.

2009-08-12 @ 16:10:06
URL: http://formsnack.blogg.se/
Postat av: Dopad

Oj, jag förstod inte att din tolkningsförmåga var så dålig?



- Jag skrev att det finns organisationer (bodybuilding) där de som tävlar är RENA! Vill man tävla ren så är det inget problem



- Den kunskap du läst dig till har du förmodligen läst i skolan, är du så duktig så varför tar du då inte och coachar fram superatleter? Det man läser i skolan stämmer inte alltid med verkligheten... De skulle aldrig lära ut vad anabola egentligen är.



- Du har presenterat fakta här och när jag frågat om mer detaljer så kan du inte svara, vad är exempelvis 100 gånger högre dos? P-sprutan som varit på gång hur länge som helst men inte verkar komma ut, där får män 250 mg testosteron varje vecka. det är absolut en dos som det går och få bra effekt på muskelmässigt, är det farligt?



- Vad är fusk? Har man infört en regel som inte går och kontrollera till 100% så skall man inte införa regeln. Tror du de som springer 100 m fritt i OS är rena?



- Är det inte doping och kunna träna på heltid med feta sponsorkontrakt jämfört med de som kanske måste jobba och haft mer otur med det ekonomiska?



- Är det inte fusk att kunna träna under tränare med expertkunskap och ha tillgång till fantastisk läkarvård jämfört med de som inte haft lika tur och lyckats få samma expertis?



Inse att idrott är bland det mest orättvisa som finns, redan när du föds så avgörs en hel del om vad du kan bli bra på. Doping är faktiskt något som jämnar ut spelplanen en del.



Om ditt mål är att titta på genetiska praktexemplar så visst förstår jag det, andra har andra intressen. Varför inte låta dem som vill dopa sig tävla inom en organisation och de som inte vill dopa sig tävla inom någon annan?

2009-08-12 @ 17:04:46
Postat av: Åsa-Helena

Hej dopad!

Nejdå det är inget fel på min tolkningsförmåga, fast du missar faktiskt en hel del av det jag skriver, och du undviker skickligt obehagliga frågor. Jag gav dig en länk där det stod exakt vad man menade med 100 gånger högre dos. Men du får faktiskt anstränga dig lite och LÄSA det jag skriver och inte bara sitta som en advokat och begära omvänd bevisföring!

Så vitt jag vet är inte SM en ren tävling och jag trodde att wabba var ett alternativ för de som inte ville tävla i en ren sport. Jag tycker att ditt resonemang är så skevt att jag inte förstår hur du kan tro på detta själv. Det du kommer med är så usla ursäkter att man baxnar! Du tycker att tävlingar helt ska släppas fria för fusk och doping?

Vad sjutton är det för värld man lever i, kan man undra? Är det så du tycker att nästa generation ska resonera också?

Du har nog inte förstått vad jag arbetar med. Jag är kognitiv terapeut med tvärvetenskaplig utbildning. Jag har arbetat på Maria Ungdom med drogberoende ungdomar och nu arbetar jag i primärvården. Där har jag träffat en del unga människor som har haft problem med steroidmissbruk. Jag omfattas av sekretess och kan därför inte gå in på mer detaljer. Vid sidan av detta har jag en privat praktik där jag erbjuder kognitiv terapi, kostrådgivning pch personlig träning. Ibland i en mix och ibland var för sig. Jag tränar inte superatleter. Mina klienter har ofta problem med sitt ätbeteende och sin kroppsuppfattning och behöver hjälp med att få ett sunt förhållande till kost och träning.

MVH Åsa-Helena

2009-08-12 @ 18:54:06
URL: http://formsnack.blogg.se/
Postat av: Dopad

tycker du att ni gör ett bra jobb inom psykvården? mer och mer folk mår psykiskt dåligt, har du funderat på varför?



om du läst på så borde du även kunna förklara för en lekman vad exakt det är i kroppen som sker.



vet du medellivslängden på män med kraftigare borderline?

vet du om denna personlighet brukar ta till droger?



länken du postade kommer från en "icke neutral" källa (beroendecentrum) och dessutom stod det fel. 250 mg testosteron är inte 10 gånger mer, möjligen för kvinnor, inte för män. P-sprutan var dessutom på 250 mg per vecka och då var det tydligt helt ofarligt



människor och djur är inte så olika, vi fungerar rätt lika biologiskt.

2009-08-12 @ 19:21:58
Postat av: Dopad

fakta från en något mer neutral källa...

http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=1257

2009-08-13 @ 12:35:49
Postat av: Åsa-Helena

Nu känns det som att den här diskussionen drar iväg alldeles. Dina åsikter och kommentarer om psykvården känns lite malplacerade här. Likaså frågor om emotionell instabil personlighetsstörning, jag förstår inte sammanhanget. Min andra blogg friskfaktorer tar upp sådana frågor. Vad är det du vill visa med länken från år 2000 som handlar om manligt åldrande och åldersrelaterad testosteronBRIST. Det har ingenting med dopingmissbruk att göra. Du menar att forskning och fakta från beroendecentrum inte är neutral. Du menar att en enhet som särskilt inriktar sig på de frågor vi diskuterar här inte är rätt forum.

Jag tror att vi helt enkelt får nöja oss här.

MVH Åsa-Helena

2009-08-13 @ 14:54:07
URL: http://formsnack.blogg.se/
Postat av: Dopad

mycket bra tips kommer här:



Se denna filmen: http://www.imdb.com/title/tt1151309/



"Bigger stronger faster"

2009-09-01 @ 01:07:31
Postat av: Åsa-Helena

Hej Dopad!

Missade du att jag skrev om filmen redan i min tredje kommentar? Har sett filmen för länge sen, men du ville kanske tipsa andra om filmen?

MVH Åsa-Helena

2009-09-01 @ 11:26:38
URL: http://formsnack.blogg.se/
Postat av: Dopad

Oj, såg nu. kommer precis ihåg att du skrev om det. för tittade just på filmen igår (inte sett den tidigare).

lite lustigt att de som anser att doping är så farligt är väldigt kritiska när de som dopar sig berättar. men när de själva skall presentera bevis för hur farligt det är så får man ta till vilka överdrifter som helst.



jag kan hålla med om att filmen var något vinklad men den är absolut inte så vinklad som antidopingförespråkare kan tro. jag känner igen mig i mycket där, de som dopar sig upplever det som något positivt. livskvaliteten ökar

2009-09-01 @ 12:38:55
Postat av: mikael

Det måste väl vara skönt för dig att ha någon att projektsera din ångest och avundsjuka på.

Eftersom problemet verkar vara ditt så är jag säker på att du gärna skulle vilja betala testerna själv?

2009-09-02 @ 15:14:29
Postat av: Åsa-Helena

Bästa Mikael! Om du förväntar dig att jag ska lägga ned tid på att bemöta din kommentar så får du faktiskt komma med något värt att bemöta. Projektsera ångest????

2009-09-02 @ 21:12:52
URL: http://formsnack.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0