Nyinspirerad efter FaR kurs

Så var det avslutning på kursen om Fysisk aktivitet på Recept på GIH och det var med sorg i hjärtat jag sa farväl till alla trevliga och kunniga och engagerade studiekamrater och lärare. Jag kommer nu med förnyad inspiration ta itu med att försöka sprida budskapet om fysisk aktivitet som en effektiv och evidensbaserad behandlingsform på min arbetsplats. Jag behöver dock inte arbeta i motvind för jag hör till de lyckliga få som har glädjen att arbeta på en arbetsplats med ett mycket salutogent tänkande.

Lite intressant forskning som presenterades av Jill Taube och Ing-Mari Dohrn var att om receptutfärdaren själv var fysiskt aktiv så ökade antalet utfärdade recept. Kanske inte så förvånande. Några av hindren när det gällde att skriva ut recepten var att man inte visste vart man skulle hänvisa patienterna med dessa recept.  Det är ju tyvärr inte någon samordning kring detta och det är upp till olika aktörer på de olika orterna att ha FaR aktiviteter.

Många gym har dock hoppat på detta och för de som inte känner att de kan eller vill lägga pengar på ett träningskort för tre-fyra hundra kronor så finns aktörer såsom Korpen som erbjuder träning för en mycket billig penning. I mitt arbete möter jag också en del paradoxer. Det finns de som inte tycker att de har råd att lägga en enda krona på fysisk aktivitet, men det går utmärkt att röka två paket cigaretter om dagen! Själv anser jag att det är mycket rimligt att subventionera fysisk aktivitet när den skrivs ut på recept lika väl som läkemedel gör det. Det är både etiskt och samhällsekonomiskt försvarbart. Däremot är det också viktigt att framhålla det egna ansvaret för vår hälsa. Något borde man väl vara beredd att lägga på detta?



Andra intressanta fakta som presenterades var den riskfaktor som stillasittande i sig utgör. Även om man motionerar en halvtimme om dagen men är stillasittande resten av dagen så har man faktiskt en förhöjd risk för för tidig död. Man har också sett att en hel del personer som börjar träna blir mindre aktiva under resten av tiden. Det man nu framhåller är vikten av att med jämna mellanrum bryta stillasittandet och resa sig upp och förflytta sig.

Själv vill jag uppmana till att öka farten vid vardagsmotionen. Det finns massor av tillfällen till att höja upp pulsen även vid vardagsförflyttningar och det här är kanonbra för våra kärl.



Ha det gott
Kram Åsa-Helena!


Inte smarta slutsatser i artikel om yoga i city

Läste  en artikel om yoga i tidningen city häromdagen. I artikeln skriver krönikören Natalia Kazmierska att yoga-Stockholm borde flumsaneras. I artikeln tar hon upp en rad olika yoga-former och tar också upp att det tydligen finns en hel del dåliga instruktörer. Någon riktig information om hur "seriös" yoga bedrivs ges inte men Kazmierska menar att det enda dessa olika former av yoga har gemensamt är att man tar väldigt bra betalt för lektionerna. Hon berättar att man i New York som är en "annan yogatokig stad" på vissa håll har infört att yogaläraren inte ska ta betalt för sina andliga övningar, utan deltagarna kan istället under en månad om året ge frivilla allmosor till yogaledaren som förmodas leva så enkelt, immateriellt och asketiskt att stålarna räcker. På så sätt ska man bli av med "de giriga kvacksalvare som bara är ute efter stålarna."
Ett utomordentligt oigenomtänkt inlägg skulle jag kalla detta för!  Kazmierska har tydligen ingen aning om att det kostar pengar att driva egna företag och betala lokalhyra m.m.
Jag skulle tvärtom vilja påstå att vi inom träningsbranschen snarare borde slå ett slag för att få upp våra löner i denna lönedumpade bransch! Jag kan inte för mitt liv förstå varför en yogalärare eller någon annan träningsinstruktör ska jobba och slita ideellt, och hur detta skulle ge en högre kvalitet, det fattar jag helt enkelt inte!

Ha det gott!

Kram Åsa-Helena

Du kan läsa artikeln på:
http://www.city.se/ välj tidningen 2009-11-09

RSS 2.0