Funktionell träning - finns det icke funktionell träning?

I Söndagens DN ekonomi har man ett reportage från gymkedjan Balance och man skriver att träningen numera ska vara funktionell.  Och visst är det så. Detta snart utjatade träningsord slänger vi personliga tränare och gruppträningsinstruktörer ur oss lite slentrianmässigt numera och tänker kanske inte alltid på att våra kunder lämnas med en stilla undran: Finns det icke funktionell träning?
Svaret är både ja och nej. Den klassiska beskrivningen av funktionell träning är att den involverar muskler vi använder oss av i vardagen. Men det blir ju en märklig beskrivning eftersom vi ju faktiskt vill träna sådant som vi INTE använder oss så mycket av i vardagen också. 
 
Nej en bättre förklaring, enligt mig, är att man använder sig av komplexa rörelser som tränar många muskler och leder samtidigt. Många lägger också till komponenten av balans och ytterligare några betonar vikten av att träna kroppens sju basrörelser dvs knäböj, utfall, böjningar, frånskjut, drag, vridningar och gång. Sett ur den synvinkeln så borde ju även den klassiska gymträningen också vara funktionell eller? Ja det skulle man kunna säga eftersom vi faktiskt inte har några muskler i kroppen som vi inte använder, men den är inte riktigt så funktionell som den skulle kunna vara.

Den klassiska gymträningen där man tränar mellan 6-10 repetitioner inriktar sig på bodybuilding dvs att bygga muskler. Här inriktar man sig på att involvera och isolera specifika muskler och alltså inte få med så många som möjligt.  
I styrkelyft gör mellan 1-5 repetitioner och satsar på maximal kraftutveckling (och styrka) och använder sig av så många muskler som möjligt. D.v.s. alla muskler som kan hugga i och jobba ska göra det. Den senare typen av styrketräning kan mycket väl sägas vara funktionell även om det inte är vad man vanligen menar med funktionell träning på gymmet.

Ett exempel på riktigt effektiv funktionell träning är träningsformen cross-fit även kallad X-fit  m.fl. namn. Det här är riktigt effektiv funktionell träning som ger stor effekt på liten tid. Här tränar man både styrka, balans, koordination och kondition. Räkna med att få träningsvärk men till skillnad från klassisk "byggning" blir den jämnt fördelad över kroppen och du kommer att märka att du har jobbat med såväl djup som ytlig muskulatur.  Även träning med pilatesboll är riktigt effektiv funktionell träning så kolla med fördel in tidigare inlägg om träningsprogrammet med pilatesboll i DN.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0